Ambulansen rycker ut allt oftare

Den tragiska händelsen med 30-årige Anders är extremt ovanlig. Det uppger Per Andersson, ambulanschef vid landstinget i Uppsala län.

– De ansvariga måste se till så att det min bror råkade utför inte drabbar fler människor som behöver ambulans, säger Sylvia Christiernin.

– De ansvariga måste se till så att det min bror råkade utför inte drabbar fler människor som behöver ambulans, säger Sylvia Christiernin.

Foto: Fredrik Jonson

Uppsala2014-05-09 06:59

Som UNT berättar i dag prioriterade ambulansen ner Uppsalabon Anders ärende, där han hade svårt att andas. Detta efter att ambulansen fått fel information av SOS Alarm.

 – Jag kan bara påminna mig ytterligare ett liknande ärende i länet under de senaste åren, säger Per Andersson.

Akademiska sjukhuset, som driver ambulansverksamheten, har utrett händelsen och dragit slutsatsen att det var SOS Alarm som fallerade.

– Det är SOS Alarm som först får in uppgifter om vad som hänt. Enligt avtal är det därför SOS Alarm som avgör vad ambulanspersonalen ska göra, säger Bengt Sandén, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset.

– Utifrån den information som fanns vid tidpunkten för den här händelsen ser vi inte att ambulanspersonalen hade kunnat agera på annat sätt.

SOS Alarm har nyligen gjort en lex Maria-anmälan i fallet Anders och vill inte kommentera ärendet.

De senaste fem åren har antalet ambulansuppdrag i riket ökat med 27 procent, enligt siffror som Dagens Medicin sammanställt. I Uppsala län ligger ökningen på 10 procent.

Att det blivit fler uppdrag för ambulanserna tros bero på bland annat åldrande befolkning och högre krav på snabba insatser från yngre generationer.

Medierna har rapporterat om flera fall där personer farit illa sedan de nekats ambulans. Enligt Anders Klarström, presstalesman vid SOS Alarm, finns det inget samband mellan ökningen av antalet ambulansuppdrag och de fall som uppmärksammats i medierna.

– Om personalen börjat skicka ut ambulanser oftare för att ta det säkra före det osäkra är det i så fall en omedveten reaktion. De checklistor personalen använder för att avgöra när en ambulans ska larmas ut har inte förändrats och vi anser inte heller att säkerhetsmarginalerna behöver utökas, säger Anders Klarström.

Nödanrop

Antal nödanrop till 112

2011 1 563 000 samtal

2012 1 676 000

2013 1 940 000

Under 2011 inträffade en rad fall där personer dog efter att försökt få tag på ambulans.

En 23-årig man i Stockholm avled med brusten mjälte. Han hade 13 gånger sagt till en sjuksköterska vid SOS Alarm att han inte kunde andas men problemet bedömdes som panikångest. Sköterskan åtalades för grovt vållande till annans död. Men hovrätten friade, bland annat för att det inte ansågs säkert att 23-åringens liv gått att rädda om ambulans skickats ut.

En 22-årig kvinna i Timrå hade svårt att andas. Hon ringde SOS Alarm tre gånger och bad om ambulans men nekades. Kvinnan avled samma dag av läkemedelsförgiftning.

En 83-årig kvinna i Ängelholm fick vänta på ambulans i tre timmar sedan hon skadat sig i sin lägenhet. Hon fördes till sjukhus där hon avled samma dag.

En 77-årig man i Stockholm fick problem med andningen. Han ringde SOS Alarm två gånger, men ambulansen kom först efter 13 timmar. Ett dygn senare avled han av hjärtinfarkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om