"Allt fler unga är nyhetsundvikare"

Vad betyder det egentligen att en tidning är liberal? Och hur ska medier hantera faktum­et att det finns två pr-konsulter för varje journalist? Frågorna var många när UNT anordnade seminarium om liberal opinionsbildning.

Foto: STAFFAN CLAESSON

Uppsala2015-12-02 22:23

Som en del i UNT:s 125-års­jubileum anordnade tidningen, tillsammans med Museum Gustavianum, seminariet ”Att hålla en linje” på onsdagskvällen. I panelen satt bland andra Tove Lifvendahl, politisk chef­redaktör på Svenska Dagbladet, UNT:s chefredaktör Charlotta Friborg och UNT:s politiska chefredaktör Håkan Holmberg. Med den liberala opinionsbildningen som huvudfokus fick be­sökarna ta del av samtal om både mediers framtid ­– och om faran med alternativmedier:

– De alternativa medier­naskrev inte en rad om morden i Trollhättan, för det passade inte i deras förutbestämda bild om att invandrare är ett hot mot oss alla. Riktiga medier skriver däremot om detta för att det är viktigt, sa Håkan Holmberg under sitt föredrag.

Kulturjournalisten och krönikören Ulrika Knutson, som deltog i seminariet på Gustavianum, pratade bland annat om det minskade förtroendet för traditionell media bland yngre läsare.

– Dagens ungdom är ofta nyhetsundvikare och struntar i vad traditionella medier anser är de viktigaste nyheterna.

Även Tove Lifvendahl på Svenska Dagbladet valde att prata om faran med ensidiga medier.

– Allt fler säger i dag att de tycker de är nöjda med att få nyhetsrapportering via Flashback. Det innebär en utmaning för oss i de etablerade medierna att vi måste bevisa att pluralismen håller högre kvalitet än en enögd rapportering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!