Alla i Uppsalahems kö blir av med sin kötid

De 131 000 personer som köar hos Uppsalahem och Studentstaden väntas förlora sina intjänade kötider. Orsaken är att kommunen startar en bostadsförmedling.

Foto:

Bostäder2015-05-06 06:00

Stora förändringar väntar dem som är på jakt efter en hyreslägenhet i Uppsala. Anledningen är att kommunen nästa år öppnar en bostadsförmedling. Planerna är ännu inte klubbade men enligt kommunalrådet Erik Pelling (S) kommer de med stor sannolikhet att gå igenom.

Att stå i bostadskön kommer enligt det nuvarande förslaget att kosta 300 kronor per person och år. Men det mest kontroversiella rör dem som står i kö för en hyresrätt hos Uppsalahem och Studentstaden.

– Vi räknar med att en del personer kommer att bli missnöjda men det här är vad vi kommit fram till efter förhandlingar, säger Erik Pelling (S).

Den stora knäckfrågan har varit hur köer från olika bostadsföretag ska sammanföras i en. Kommunen har fastnat för en modell där den som står i kö hos Uppsalahem och Studentstaden ska få ta med sig sin hopsparade kötid till den nya bostadsförmedlingen.

Lediga lägenheter ska fördelas efter principen att den med längst kötid får välja bostad först. De som har ställt sig i kö hos Uppsalahem och Studentstaden får alltså använda sig av sina intjänade kötider om de anmäler sig till den nya bostadsförmedlingen.

Kruxet är att deras upparbetade kötider kommer att raderas efter sju år, det vill säga år 2023.

Den här regeln kan låta konstig men enligt Henrik Juhlin, projektledare för bostadsförmedlingen, är det en rättvisefråga.

– Bostadsförmedlingen kommer att förmedla lägenheter från en rad fastighetsbolag. Det vore orättvist om de som köat länge hos Uppsalahem och Studentstaden skulle ha företräde till lägenheter från andra fastighetsbolag och på så sätt kunna gå förbi andra i kön, säger Henrik Juhlin.

En annan orsak till att kötiden släcks ner efter sju år är att kommunen vill undvika att det bildas en rad parallella köer.

Sjuårsregeln omfattar de 95 000 som köar hos Uppsalahem och 36 000 i Studentstadens kö.

Jens Nilsson, ordförande för Hyresgästföreningen Uppsala-Knivsta, är positiv till en kommunal bostadsförmedling i Uppsala.

– En gemensam kö till alla hyresrätter minskar risken för diskriminering och gräddfiler samtidigt som det ökar möjligheterna för bostadssökande att få en bostad, säger han.

– Att Uppsalahems kö, efter en övergångsperiod på sju år med möjligheter att stå i båda köerna, helt går in i bostadsförmedlingens kö tycker vi låter rimligt men vi kan också tänka oss andra lösningar.

I Uppsala finns en rad privata hyresvärdar till exempel Rikshem, Stena fastigheter och Wallenstam. Flera av dem låter i nuläget Stockholms stad sköta förmedlingen av företagens Uppsalalägenheter.

Den som står i bostadskön hos Stockholms stad för en lägenhet i Uppsala kommer inte att flyttas över till den nya bostadskön i Uppsala automatisktutan får själv anmäla sig dit. Den som gör det kan inte tillgodoräkna sig kötiden från förmedlingen i Stockholms stad utan får börja från noll i Uppsalas bostadskö.

Tanken är att de privata fastighetsbolagen i Uppsala ska överföra sina lediga lägenheter från Stockholms till Uppsalas bostadsförmedling men när det sker och i vilken takt är upp till bolagen.

Exempelvis Rikshem har ännu inte bestämt om eller i vilken takt man ska låta sina lägenheter gå ut via den nya förmedlingen i Uppsala.

– Det beror på hur bostadsförmedlingen utformas. Det är jätteviktigt att alla sökande behandlas lika så att den med längst kötid erbjuds bostad först, säger Malin Söderman, regionchef vid Rikshem med 4 600 hyresrätter i Uppsala.

Fakta Fullmäktige beslutar

Förslaget till regler för bostadsförmedlingen i Uppsala måste antas av kommunfullmäktige för att bli giltiga, vilket väntas ske i juni.

Man får själv anmäla sig till bostadsförmedlingen. Kommunen räknar med att ungefär hälften av dem som idag köar hos Uppsalahem inte kommer att följa med över till den nya förmedlingen.

Idag är det gratis att köa hos Uppsalahem och Studentstaden medan det kostar 210 kronor per år att köa hos Stockholms stads bostadsförmedling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om