– Uppsala är bättre för mig. Jag har alla kompisar där. Jag vill lära mig svenska och om Sverige. Men det är svårare i boendet än i en familj, säger Ali Ahmadi.
Hans historia påminner om många andra flyktingars: Långa vandringar till fots, överfulla båtar och svåra förhållanden.
Ursprungligen är han från Afghanistan. När han var nio år gammal flydde han med sin mamma och sin sex år yngre bror till Iran, där han levde som papperslös. Tillvaron i Iran blev allt svårare, och till slut gav han sig av mot Europa via Turkiet.
– Min mamma och min bror blev kvar. De hade inte klarat att gå hela vägen över bergen, säger Ali.
Han kom till Sverige i oktober 2015. Väl här sökte han asyl och placerades av Älvsjö stadsdelsnämnd i Uppsala på ett resursboende. I mars 2016 sade Älvsjö upp hans boende i Uppsala och flyttade honom till ett hvb-hem i Stockholm.
Så småningom fick han kontakt med en Uppsalafamilj som var villig att bli familjehem åt honom. Men här fick han inte flytta in.
Med hjälp av sin gode man överklagade han beslutet till förvaltningsrätten, som dock ansåg att hans grundläggande behov var uppfyllda i hvb-hemmet, trots att han rycktes upp från det nätverk han skapat i Uppsala och att han inte hade någon plats i skola i Stockholm. Det beslutet är nu överklagat till kammarrätten, och hela ärendet har anmälts till JO.
– Det är ett helt galet agerande, när det finns en familj som vill ta emot honom. Så här skulle man aldrig göra med svenska barn. Där försöker man hitta familjehemsplaceringar i stället för institutionsplaceringar, säger Anna Schnell, Alis gode man.
Till att börja med nekade stadsdelsnämnden i Älvsjö Ali att fortsätta skolgången. Men efter att också det beslutet överklagats till förvaltningsrätten fick Ali rätt till ersättning för resor till skolan i Uppsala. Han tvingades dock till långa resor på buss och tåg varje dag.
Anna Schnell är kritisk till att Älvsjö inte försökt se till vad som blir bäst för Ali, och att man inte frågat honom om vad han vill..
Synnöve Schultz-Brüssel, enhetschef på stadsdelsförvaltningen i Älvsjö, säger att hon inte kan säga något mer än det nämnden skrivit i inlagan till förvaltningsrätten, trots att UNT har en fullmakt som ger socialtjänsten i Älvsjö rätt att lämna ut information. I inlagan hänvisar stadsdelsnämnden till att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, skulle ha riktat kritik mot det resursboende där Ali bodde i Uppsala efter en orosanmälan. Någon sådan kritik finns dock inte från IVO. I beslutet skriver IVO att ärendet avskrivs och att man inte bedömer att det finns något skäl att gå vidare i ärendet.