5-årig pojke fick inte följa med mamma och bada

När Anna Lundin skulle bada med sina femåriga tvillingbarn på Gottsundabadet fick hennes pojke inte följa med in på badet – "Girls only" stod det på skylten. "För oss är det ett möjliggörande, i stället för ett uteslutande", säger Stephanie Parke, chef på Gottsundabadet.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2016-08-02 20:15

Det var vid midsommar som Anna Lundin och hennes två femåriga barn tog en cykeltur på söndagsmorgonen för att åka och bada på Gottsundabadet. När de kom fram förbyttes glädjen till besvikelse när de möttes av skylten "Girls only" och fick veta att Anna Lundins son inte var välkommen förrän efter klockan tio.

– Vi fick gå ut och vänta, och där stod jag med tusen frågor från mina barn om varför min pojke inte får bada, säger Anna Lundin.

Hon förklarar att kvinnan i kassan led med hennes situation och själv säger hon att hon kan förstå varför detta införs för vuxna. Anna Lundin fortsätter att gå dit med sin familj för att bada, men hon tycker inte om att olika förutsättningar och krav ställs på barn.

– Det jag känner är att de skickar signaler om att ett flickebarn kan uppföra sig, men det kan inte en pojke – han förväntas inte kunna uppföra sig.

Gottsundabadet är Stephanie Parke badchef. Hon förklarar att hon förstår Anna Lundins perspektiv, men för Gottsundabadet så innebär de två timmarna för kvinnor ett möjliggörande för att få fler besökare till badhuset.

– Jag tycker det är tråkigt när man ser det som en kränkning eller att det är diskriminerande. Oavsett om det beror på religion, kroppskomplex eller bara en tanke om gemenskap så det är endast två timmar på hela veckan vi har detta, säger Stephanie Parke.

Hon berättar att badhuset har fått in förfrågningar på fler kvinnotimmar och att många som vanligtvis inte skulle vågat sig dit får en möjlighet bada eller träna i gymmet, även om de inte känner sig bekväma i sin kropp.

– Från min synvinkel är det lika uteslutande som när vi har vuxenkvällar eller pooldiscon för unga. Att ha dessa timmar på söndag morgon innebär också att det är en tid som inte stör många, men som samtidigt inte är alltför problematisk. Det speglar också vårt uppdrag att möjliggöra simkunnighet i samhället.

Men var går gränsen för hur gammal en pojke får vara för att komma in under kvinnotiderna?

– Det är en svår fråga och något som vi tar med oss från detta. Jag inser att det kan vara uteslutande för en ensamstående mamma med barn som inte klarar sig själva. I dag går barn under fyra år in gratis och barnbiljett är mellan fem till sexton år under ordinarie tider. Men om vi sätter några riktlinjer kring detta måste vi först fundera kring vad som passar och inte bara ta en åldersiffra ur luften utan tydliga argument.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!