När socialnämnden får in larm om barn som far illa ska en första bedömning göras inom två veckor enligt lag. Men i många fall drar det ut på tiden och ibland uteblir utredningar helt. Det visar en rapport från IVP, inspektionen för vård och omsorg, som har granskat 24 nämnder i 7 olika län. I genomsnitt överskrider 31 procent av förhandsbedömningarna 14 dagar.
– Vi ser väldigt allvarligt på de här bristerna, särskilt eftersom det gäller barn som kan vara utsatta. Det kan gälla brister i omsorgen, sexuella övergrepp, misshandel och psykisk ohälsa, säger Anna Öström, utredare på IVO och författare till rapporten.
En förhandsbedömning innebär att nämnden träffar barnet och dess vårdnadshavare för att avgöra om det finns ett behov av en utredning. I flera inspekterade ärenden har det gått mycket längre tid än 14 dagar innan denna bedömning har gjorts. I Tierps kommun har det i vissa fall tagit upp till två månader.
I Tierp har totalt tio anmälningar från 2013 granskats varav åtta har tagit längre tid att förhandsutreda än vad lagen kräver.
– Dessa tio ärenden har vi inte bedömt som akuta. Om vi får in en anmälan om till exempel våld agerar vi direkt, det vill jag poängtera. Efter inspektionen i februari har vi också åtgärdat många av de synpunkter vi fått, säger Randi Graungaard, socialchef vid Tierps kommun.
Det är första gången som IVO gör en rapport över tillsynen av barnavårdsärenden.
– Vi har fokuserat på förhandsbedömningar och genomförande av utredningar i det här fallet, men kommer förhoppningsvis att följa upp med fler rapporter, säger Anna Öström på IVO.