Starkt stöd för Gräsö skola

Även på Gräsö skola var det stor uppslutning vid dialogmötet med politiker och tjänstemän. Många frågor restes, men få fick svar.

Foto: Eva Nevelius/arkiv

Östhammar2015-03-17 16:57

Ett sextiotal personer hade kommit till måndagskvällens möte i Gräsö skola. Både F3-skolan och förskolan hotas av nedläggning. Precis som vid tidigare skolmöten i Öregrund och Snesslinge hade både föräldrar och skolpersonal med sig många frågor.

– Men de svarade inte, utan sa att de var här för prata om att höja kvaliteten på våra skolor i kommunen. Där reagerar jag, för det skulle betyda att lärarna i Snesslinge och på Gräsö skola är skit, fast skolresultaten visar annorlunda, säger Yvonne Andersson som är lärare på Gräsö skola.

Hur ser du på argumentet om att större enheter ger mer kollegialt lärande mellan lärare?

–  ­­Vi är ett kollegium på skolan, förskolan och fritids som samarbetar om det mesta, och vi har även möjlighet att  träffas ibland med kolleger i Öregrund för att byta erfarenheter och tankar. Våra treor har bland annat slöjd där.  Vi har samarbete med skärgårdsskolor över hela Sverige. Man blir inte insnöad bara för att man jobbar här.

Hanna Östling är en av många föräldrar som reagerat på att nämnden förordar ett förslag utan att veta vad det innebär.

–  Att lägga ned två toppskolor i kommunen för att satsa på ett nybygge i Östhammar där våra barn får en sämre livskvalitet, och tvingas åka skolbuss upp till tre timmar om dagen från tio års ålder, det kan man bara inte försvara.

Enligt henne är det upplagt för mobbning i samband med den långa resvägen.

– Barnen tvingas växa upp så fort och bli stöddiga och tuffa. Men det finns osäkra och blyga barn. De är för små för att åka varje dag till Östhammar när de är tio år. Det är helt orimligt.

Även Gräsöbon Malin Berg, som har två små barn, var mycket undrande.

– Frösåkersskolan är gammal, det förstår alla. Och 25 procent av eleverna lämnar högstadiet utan godkända betyg. Men att lägga ned en förskola, två skolor och årskurs 4-6 i Öregrund är ingen lösning på det problemet.

Flera på mötet påpekade att ortsbornas engagemang inte bara handlar om skolan, utan om att kunna bo i hela kommunen. Malin Berg upplyste politikerna att om förskolan på Gräsö stängs kommer det att ta 1,5 timme för henne att lämna sitt yngsta barn i Öregrund och åka tillbaka hem igen.

– Vi har valt att bosätta oss på Gräsö och månar om tryggheten i skolan och att ha korta resvägar.

UNT sökte förgäves barn- och utbildningsnämndens ordförande Roger Lamell (S) på tisdagen.

Skolorganisationen i Östhammar Beslut kan tas i vår

Frösåkersskolan (åk 7-9) i Östhammar är i behov av upprustning och barn- och utbildningsnämndens majoritet har förordat att en ny skola för årskurs 4-9 byggs, med plats för 650 elever.

Enligt samma förslag ska Snesslinge skola och Gräsö skola läggas ned, liksom förskolan på Gräsö. Årskurs 4-6 på Öregrund skola ska tas bort. I stället ska eleverna åka skolbuss till Östhammar. Kristinelundsskolan (F6) och Edsskolan (F6) görs om till F3-skolor.

Föräldrar till barn i förskolan och i familjedaghem är inbjudna till dialogmöte 26 mars på Frösåkersskolan. Beslut väntas under våren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!