Så ska fjärdens vatten bli bättre

Nu ska vattenkvaliteten i Östhammarsfjärden bli bättre. I veckan inleds arbetet med en teknisk våtmarksanläggning på Söderön.

Rör som ska läggas ner i vattnet, från reningsverket i Östhammar ut till Söderön.

Rör som ska läggas ner i vattnet, från reningsverket i Östhammar ut till Söderön.

Foto: Ingela Söderman

Östhammar2015-04-08 07:59

Turerna har varit många genom åren och utredningarna likaså, men nu påbörjas i alla fall ett projekt som är tänkt att förbättra vattenkvaliteten i Östhammars fjärdar avsevärt.

– Den här veckan börjar vi lägga ner rör i Östhammarsfjärden, från reningsverket i Östhammar till Söderön, säger projektets platschef Urban Johansson.

I reningsverket finns redan nu en välfungerande rening av fosfor. Det som saknas är möjligheten att reducera mängden kväve, som gör vattnet syrefattigt och som leder till att fosfor frigörs från bottensedimentet.

Därför är det i fjärdarna, främst i Granfjärden och Östhammarsfjärden, höga halter av fosfor. Något som alltså inte är bra.

– Det vi inleder nu är arbetet med en teknisk våtmarksrening, där vi ska pumpa vatten från reningsverket till den våtmarksanläggning vi också ska bygga, säger Roy Andersson, VA-chef på Östhammars kommun.

I förlängningen vill kommunen också anlägga en naturlig våtmarksrening. En ansökan om detta finns just nu hos Mark- och miljödomstolen och godkänns den kommer ytterligare 150 000 kvadratmeter att kunna nyttjas för vattenreningen.

– Reningen blir bättre om vi får använda oss av den naturliga våtmarken också, men den kommer att fungera även utan och hur som helst kan det hända att vi drar igång den tekniska våtmarken själv till en början, säger Roy Andersson.

Den tekniska våtmarksanläggningen blir omkring 30 000 kvadratmeter stor och arbetet där – mellan Rovön, Gubbören och Ornön – kommer nu till stor del att bestå av schaktning, för att få till flera olika dammar.

Schaktningsmassorna ska användas till vallar runt dammarna och där ska också promenadstråk och fågeltorn byggas. Detta för att anläggningar av det här slaget brukar locka till sig många olika sorters fåglar och med dem fågelskådare.

– Vi vill att området ska ge ett mervärde för allmänheten och att det ska bli estetiskt tilltalande.

Rörnedläggningen i Östhammarsfjärden beräknas ta ungefär två månader. Därefter väntar ytterligare arbete ute på Söderön innan den tekniska våtmarken står klar att tas i bruk. Förhoppningsvis i september i år.

– Jag är väldigt positiv till det här projektet och faktum är att jag blivit mer och mer positiv under resans gång, säger Roy Andersson.

Vattenrening för 15 miljoner kronor

Våtmarksreningen ska enligt planen bestå av två delar; en teknisk på 30 000 kvadratmeter och en naturlig på 150 000 kvadratmeter. Genom dessa kommer omkring 1500 kubikmeter vatten/dygn att passera.

Beräkningar visar också att det kommer att ta 2 dygn för vattnet att passera genom den tekniska reningsanläggningen och därefter 7–10 dygn genom den naturliga, innan vattnet återigen hamnar i Östhammarsfjärden.

Totalt kommer vattenreningsprojektet att kosta omkring 15 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om