Nu har han sanerat i 40 år

Mitt i stormen har Ulf Jansson byggt upp sitt livsverk företaget Skadeservice. När företaget fyller 40 drar han ned på tempot.

Bredd. Skadeservice och Ulf Jansson åker ut på larm vid oljeutsläpp, kemikalieläckage och översvämningar.

Bredd. Skadeservice och Ulf Jansson åker ut på larm vid oljeutsläpp, kemikalieläckage och översvämningar.

Foto: Christer Bergström

Östhammar2015-10-14 14:00

Det första riktigt stora uppdraget var att sanera marken och SAS-flygplanet Dana Viking efter den dramatiska kraschlandningen i Gottröra år 1991. Sedan har det ena uppmärksammade uppdraget avlöst det andra.

Ett år som detta när Skadeservice fyller 40 år drar Ulf Jansson ner på tempot. Han är kvar i företagets ledning men sonen Joakim Jansson har blivit vd och den andra sonen Tobias Jansson vice vd.

– Ja, ja, vi får se hur det går med ambitionen att försöka hålla en lägre profil i företaget. Men jag har redan skaffat en husbil som jag varit ute med i sex veckor nu i sommar, så jag är på god väg att lyckas, ler Ulf Jansson när vi träffas på Skadeservices huvudkontor i Östhammar.

Några exempel på uppdrag Skadeservice har är vid akuta katastrofer, översvämningar, sanering, oljeutsläpp, dykarbeten, återställning av skadade fastigheter, ja företaget till och med bygger upp skadade lokaler och fungerar därmed även som byggentreprenör.

Till exempel vid branden i bostadshuset i Tierp för några år sedan sanerade Skadeservice bostadshuset, tömde lägenheterna på alla möbler och staplade flyttkartonger i stora skåpbilar, hjälpte hyresgästerna med flytt till tillfälligt boende.

Vid översvämningar som drabbat villor och flerfamiljshus, både här hemma som i Gimo för ett antal år sedan, och som i Arvika, Göteborg, Ödeshög, nitton städer i södra Sverige samtidigt för drygt tio år sedan, samt ett stort antal uppdrag utomlands som i Prag, också för cirka tio år sedan, fanns Skadeservice på plats med barriärer för att förhindra omfattningen och för att sanera källare.

Ett uppdrag Skadeservice för närvarande jobbar med är saneringen av 600 ton svavelsyra som läckte ut i Skutskärs hamn i somras.

Skadeservice är Ulf Janssons livsverk. Han fick idén till konceptet när han jobbade som brandman i Östhammars borgarbrandkår:

– Vid incidenter som bränder eller vattenskador stod folk hjälplösa. Var skulle de bo? Hur skulle de klara allt praktiskt jobb med skadorna? Det var bara några frågor som jag började snurra. När jag startade företaget började jag först med att hyra ut maskiner för byggen, borrar, sågar och mobilkranar, säger Ulf och berättar hur företaget breddat verksamheten:

– Vi har en sådan enormt stor bredd i verksamheten. Vi åker ut på larm vid oljeutsläpp, kemikalieläckage och översvämningar. Vi har också avtal med tjugo hamnar i landet om beredskap vid incidenter.

I Forsmark har företaget mobil utrustning som pumpar, slangar och kopplingar och tretton personer i beredskap dygnet runt om en störning eller händelse inträffar, allt från till exempel en översvämning eller överhettning av en reaktor. Det var efter haveriet i Fukushima i Japan som kraven på kärnkraftverkens organisation för haveriberedskap höjdes här hemma. Senare i höst ska en stor övning genomföras i Forsmark med den nya mobila utrustningen.

Skadeservice har totalt 1 500 vattenpumpar, fem kilometer översvämningsbarriärer, 120 000 meter eller om ni så vill tolv mil slang. Det säger en hel del om företagets kapacitet.

Från noll kronor och ingen anställd har företaget i dag 40 anställda, med extrafolk är antalet ett 70-tal och omsättningen är cirka 70 miljoner kronor om året.

Nu måste Ulf Jansson bara försöka ta sig i kragen när det gäller att ringa till sönerna Joakim och Tobias och kontrollera så att allt fungerar i verksamheten.

– Jag vet att dom klarar sig utan mig, men så länge jag orkar och tycker det är roligt att jobba så finns jag med i bilden, säger Ulf som passerat sjuttiostrecket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!