Långvarig brist på läkare

På Östhammars vårdcentral saknas fast läkarbemanning. Just nu söker man tre specialistläkare.

Genrebild

Genrebild

Foto: Erik Kulo/arkiv

Östhammar2015-09-22 06:00

Den senaste femårsperioden har en rad hyrläkare passerat revy i Östhammar. Hur många kan landstingets personalavdelning inte svara på, eftersom sådan statistik inte förs. HR-chefen Maria Wijström kan inte heller säga hur stor andel av bemanningen som bestått av hyrläkare.

”Vi strävar efter att teckna längre avtal med bemanningsleverantörer då det ger ökad kontinuitet”, skriver hon i ett svarsmejl till UNT och nämner också att hyrläkare i genomsnitt kostar landstinget 40 procent mer än ordinarie personal.

Samtidigt som hyrläkarna kostar mer ska budgeten hållas. Det finns på pappret 4,9 läkartjänster på Östhammars vårdcentral. Men just nu har man bara en fast läkare, på deltid. Vårdcentralschefen Maria Westerlund i Östhammar betonar att man har full bemanning genom vikarier och tillfälliga hyrläkare.

– Östhammar är en bra och trevlig vårdcentral och personalen är duktig, säger alla som kommer hit och jobbar. Men den ligger på fel ställe, det borde vara närmare Uppsala, hör man ofta.

Vad gör ni för att locka läkare till Östhammar?

– Ja, vad kan man göra? Vi försöker se till att man har bra kompetensutveckling och bra arbetsmiljö. Vi jobbar på de här grejerna jätte­hårt. Man kan få forska. Det finns mycket vi försöker med, dräglig arbetsbelastning på jobbet också, säger Maria Westerlund, som påpekar att pensionsavgångar är en del av förklaringen.

– Det finns också läkare som flyttat till andra delar av landet, det är en naturlig rörelse. Man kan inte bli livegen.

Johnny Sternesjö är läkare i Tierp och även ordförande för distriktsläkarna i primärvården i Uppsala län. Han är kritisk till situationen och menar att det är arbetsgivarens sak att skapa tillräckligt attraktiva tjänster för att få läkare att söka sig till Östhammars vårdcentral.

– För patienterna är det förödande att inte ha fasta doktorer. Risken är att de inte får den vård de ska ha, eller att de kanske söker vård eftersom det inte finns tider annat än hos läkare som inte känner patienterna. Med läkare som inte känner patienterna blir det dessutom dyrare naturligtvis, eftersom det krävs fler undersökningar och provtagningar.

Är det här ett generellt problem på vårdcentralerna ute i länet?

– Det finns flera vårdcentraler i länet som har hygglig läkarbemanning. Östhammar är det stora problemet, säger Johnny Sternesjö, som menar att det blivit en ond cirkel.

– Om läget är akut i Östhammar vill läkare inte söka sig dit och jobba. Det innebär en ohållbar situation för sköterskorna också.

Nu söker Östhammars vårdcentral tre fasta läkare, med specialistkompetens i allmänmedicin eller geriatrik. Johnny Sternesjö är glad att landstinget försöker rekrytera en grupp läkare på en och samma gång.

– Det går inte att kasta in doktorer en i taget och nöta ut dem.

Hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande Vivianne­ Macdisi (S) säger att den politiska ledningen är medveten om problemet med läkarbristen.

– En sak som vi tagit initiativ till är att utbilda fler allmänläkare för att klara generationsskiftet. Det rör sig om ganska många miljoner kronor som vi behöver lägga in för att ha en fungerande primärvård.

Men det tar fem år att bli specialist i allmänmedicin. Läkarförbundet har länge kritiserat landstingen runt om i landet för att de inte dimensionerat antalet utbildningstjänster efter hur många läkarstudenter som examineras.

– Det här är något som man borde ha gjort för länge sedan i många landsting, säger Johnny Sternesjö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!