Mingel på ”märkligt” möte

”Det blev ett märkligt möte”, säger flera personer som besökte byggnadsnämndens öppna möte om kvarteret Murteglet.

Knivsta2014-12-16 17:00

Knivsta kommuns byggnadsnämnd hade för första gången på länge bjudit in till öppet möte. Deltagarna väntade sig en muntlig presentation av det nya byggnadsförslaget för kvarteret Murteglet, men uppmanades i stället att inte sätta sig ner, utan att mingla i lokalen.

– Det ledde till att vi inte kunde ställa frågor som alla kunde få höra svaren på och det blev på så sätt inte heller en allmän diskussion, säger Staffan Vikström, en av de besvikna mötesdeltagarna.

Byggnadsnämnden har tidigare beslutat att ställa in alla öppna möten tills man tagit fram en ny form för samrådsarbetet. Men mötet om Murteglet blev ett undantag. Efter ett förslag från Björn Enskär (S) beslutade nämnden att hålla ett möte för allmänheten eftersom planen är kontroversiell.

– För egen del är jag inte rädd att ta kritik, men tonen har blivit allt råare och tuffare i samhället. Likaså vid plansamråden. Enskilda tjänstemän har fått ta emot skällsord från aggressiva medborgare och det har stundtals gått så långt att det blivit ett direkt arbetsmiljöproblem. Därför måste vi försöka göra en förändring, säger byggnadsnämndens ordförande Boo Östberg (C).

Han säger att de inte har något emot att prata med medborgarna och att de flesta som kommer till träffarna är konstruktiva.

– Men då mötena inte heller har fungerat på ett demokratiskt sätt för invånarna så håller vi nu på att ta fram en ny samrådsmodell, ett arbete som också väcker intresse i andra kommuner, säger Boo Östberg.

Är mingel verkligen en bra mötesform?

– Det är en mötesform där alla kan ställa sina frågor, inte bara de som brukar höras högst på mötena. Vi har arrangerat mingelträffar även tidigare.

Varför fick ingen lämna synpunkter under mötet?

– Vi sa att vi vill ha dem skriftligt. Det blir omöjligt för oss att hålla reda på synpunkterna om de inte kommer in skriftligt. Den som har svårt för att skriva kan ringa till kommunkontoret och lämna sin synpunkt.

Politikerna har efter mötet också fått kritik för att de inte svarade på vad deras partier tycker om byggnadsförslaget.

– Det är inte dags att ta ställning redan nu. Först ska vi samla in synpunkter från allmänheten, och från remissinstanser som länsstyrelsen och Trafikverket. När alla fakta vägts samman kanske förslaget måste omarbetas och sedan kan man ta ställning till de slutliga förslaget, säger Boo Östberg.

15 våningar högt hus

Kvarteret Murteglet ligger närmast Gredelbyleden på Sågenområdet. Här föreslås bland annat 300 nya lägenheter och en byggnad som kan bli 15 våningar hög. Området är 15 000 kvadratmeter stort och ligger nära det nybyggda huset med ungdomslägenheter. Här föreslås också kontorslokaler, butiks-­ och restauranglokaler, förskolelokaler, en torg- eller parkyta med fokus på ungdomsverksamhet och eventuellt ett parkeringsgarage.

Fram till 17 december ­pågår samrådstiden. När kommunen eventuellt har omarbetat förslaget kommer först kommunstyrelsen och slutligen kommunfullmäktige att fatta beslut om vad som ska byggas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om