Bastun tillsammans med dusch- och omklädningsrum och ett större rum är inrymd i ett rött litet hus i Österunda och användes så länge det fanns skola i Österunda av såväl skolbarn som de lokala idrottsföreningarna. Vid kommunsammanslagningen 1971 övergick ägandet av bastun från Fjärdhundra till Enköpings kommun, och sedan 2001 har ett antal motionerande män och kvinnor i Österunda haft ett nyttjanderättsavtal med kommunen. Avtalet innebar att nyttjarna står för tillsyn och praktiskt arbete i bastuhuset, kommunen för materiel och drift.
Kommunen sade upp avtalet 2008. Kommunen vill inte äga fastigheter som inte används för egen verksamhet. Bastubadarna erbjöds köpa huset för en symbolisk summa, men tackade nej.
– Vi betalar också kommunalskatt, bastun är nästan den enda service vi får för våra skattepengar, har Stig Ericsson, mångårig motionär och bastubadare och också talesman för Österundaborna, sagt.
Protesterna mot uppsägningen var högljudda, och bastubadande och gymnastik har fortsatt fram till mars i år. Då bytte kommunen lås i Österundabastun, och ortsborna är sedan dess utlåsta.
– Men vi har fått stöd av en sommarboende på orten, en advokat med rötter i bygden. Det är straffbart att göra som kommunen gjort. Vi har ett avtal som fortfarande gäller, och vi ger oss inte, säger Stig Ericsson.
Kent Gullberg, teknisk chef i Enköpings kommun, håller inte med:
– Vi har rådgjort med flera jurister och fått samma besked från samtliga. Avtalet om Österundabastun går inte att jämställa med ett hyresavtal eftersom ingen hyra betalats. Och nyttjanderätt enligt jordabalken kan bara innehas av en juridisk eller fysisk person. Österundabadarna faller inte under någon av kategorierna. Troligen kommer bastun att bjudas ut till försäljning, säger Kent Gullberg.
Skriftväxling mellan bastubadarnas advokat och kommunen pågår. Däremot inte längre gymnastik eller bastubad i Österundabastun. Den är låst, och nyckeln finns på tekniska förvaltningen i Enköping.