Trots försök från familjens sida att förklara situationen tvingades syskonen, den yngsta ett år gammal, lämna tåget i Tierp.
Nara Karlsson, som hade varit i Göteborg för att hälsa på släktingar tillsammans med sina fem barn, begav sig i torsdags kväll hemåt mot Gävle med tåg. I Stockholm bytte familjen till pendeltåg mot Upplands Väsby, och där blev det ännu ett byte till Upptåget som körs av Upplands lokaltrafik. Nara Karlsson gick för att köpa ett rabattkort till familjens tågresa, men hann inte tillbaka till tåget i tid.
18-åriga dottern Josefin satt nu på tåget tillsammans med sina fyra yngre syskon, i åldrarna ett till sju år, utan biljetter. Via telefon gav Nara Karlsson äldsta dottern tydliga instruktioner att inte lämna tåget, utan fortsätta resan hela vägen till Gävle där pappa Jens Karlsson väntade på perrongen. När det var dags för biljettkontroll räckte Josefin, som adopterades till Sverige för två år sedan, över telefonen till tågvärden.
– Eftersom Josefin inte kan så bra svenska förklarade min fru via telefon vad som hänt för tågvärden. Men tågvärden sa ändå att de måste gå av eftersom de saknade biljetter, säger pappa Jens Karlsson.
I Tierp kom lokföraren för att hjälpa tågvärden att få syskonen att lämna tåget.
– Josefin vägrade gå av, hon höll i barnvagnen som Emma satt i och försökte hålla kvar den på tåget, men personalen lyckades dra av barnvagnen ändå. De tvingade av barnen, ställde ut väskorna och åkte i väg.
Jens Karlsson, som väntar på barnen i Gävle, får genom ett telefonsamtal med sin fru veta vad som hänt.
– När tåget kommer fram i Gävle konfronterar jag tågvärden som bekräftar att hon tvingat barnen att lämna tåget. När jag frågar hur de kunde tvinga av barnen trots att min fru förklarat hur det låg till säger lokföraren ”Vet du hur många sådana historier jag har hört?”. Och när jag sa att jag skulle polisanmäla dem sa de att jag skulle vara noga med att skriva mitt namn så att de kunde polisanmäla tillbaka.
Omkring 40 minuter efter syskonen anlände mamma Nara Karlsson till Tierp. Eftersom Josefins telefon hade lagt av visste hon inte med säkerhet var hennes barn skulle befinna sig, men hittade dem på perrongen där de lämnats. Från Tierp tog de en buss med ändhållplats i Skutskär. Därifrån åkte de taxi som Jens Karlsson hade lyckats övertala UL att skicka dit, men först efter att ha väntat på den i en timme.
Enligt Sture Jonsson, informationschef vid Upplands lokaltrafik, skiljer sig redogörelserna över händelseförloppet åt. Personalen uppger bland annat att Josefin ska ha agerat otrevligt och varit väldigt påstridig. Sture Jonsson påpekar att UL hade kontakt med båda föräldrarna via både kundtjänst och tågvärden under syskonens resa, och att man därför visste vad som skulle ske efter att barnen lämnat tåget.
– Mamman skulle ju komma till Tierp med nästa tåg, så det var inte som om att de kastades av i okänd bygd utan att veta vad som skulle hända sen.
Fasta rutiner för att lösa liknande situationer saknas inom UL. Grundregeln är att resenärerna ska ha biljett, och har de inte det har personalen stor frihet att lösa enskilda situationer.
– Vi kommer att försöka få en så tydlig redogörelse som möjligt från alla inblandade, både från vår kundtjänst och från tågbolaget DSB Uppland som kör Upptåget. Vi ska titta på vilka erfarenheter vi kan dra av detta och se om vi bör ta fram särskilda instruktioner för barn som reser ensamma. I grunden har vi har inget särskilt åtagande att ta hand om barn som reser ensamma, det är föräldrarnas ansvar.