Rossholm nytt smultronställe

På onsdagen fick Uppland ytterligare ett officiellt smultronställe när informationsskylt och tre naturstigar invigdes vid Rossholm utanför Edvalla. Intresset var stort och uppåt 150 personer samlades vid militärtornet för att vandra ner till klipporna och njuta av sol, blommor och tårta.

Naturguiden Marie Sjöström visar upp en gulmåra

Naturguiden Marie Sjöström visar upp en gulmåra

Foto: Erika Hagegård

Tierp2009-07-16 11:00
Initiativet att göra Rossholm till smultronställe kom från några närboende som var oroliga för att området skulle exploateras. I stället ville de göra det mer lättillgängligt för alla. De kontaktade kommunekologen i Tierps kommun, Taija Lindfors, som nappade på idén.
- Vem hade kunnat tro att ett gammalt skjutfält skulle bli smultronställe? Jag är väldigt glad att det blev så för naturen här ute är fantastisk. Stort tack till alla markägare som gjort det här möjligt, sade ordförande i kommunfullmäktige i Tierps kommun Bo Englund (S) i sitt invigningstal.

Karolina Vessby som arbetar med länets smultronställen på Upplandsstiftelsen berättade varför naturen vid Rossholm är så speciell.
- Här finns många sällsynta ängsväxter, fjärilar och fåglar. Idén med smultronställena är att utveckla trevliga områden med höga naturvärden så att de blir lätta att hitta och ta sig ut till.
Vid Rossholm möter de gamla betesmarkerna havet och det är ovanligt. Förhoppningsvis ska bete och slåtter återupptas på fler av ängarna framöver. I mer eller mindre samlad trupp vandrar den stora människoskaran längs en av naturstigarna ner mot klipporna. På vägen berättar naturguiderna Staffan Söderlund och Marie Sjöström om gulmåran som även kallas trätogräs eftersom den sägs orsaka osämja. Vi får veta att kärleksörten går att använda om man vill ta reda på hur det ska gå med kärleken och att johannesörten kan skrämma bort onda andar.

Angelica Anderman är här med sin dotter och sin mamma. Hon tror att det nya smultronstället kan locka många barnfamiljer.
- Den äldre generationen känner ofta till sådana här platser, men för oss är det bra att få veta att det är något speciellt här, säger Angelica Anderman.
När vi kommer ner till Rackhamnen öppnar havet upp sig och Bengt Jonsell, som äger en sommarstuga i närheten, berättar hur han inventerade här tillsammans med sin fru Lena Jonsell sommaren 1964.
- Klipporna är sig lika men hela Hållnäshalvön är mer igenväxt nu eftersom så mycket av jordbruket har lagts ner. Den här kuststräckan är unik eftersom den är nordvänd. Vi identifierade området som i dag är Hållnäskustens naturreservat och vår inventering bidrog till att den här delen av kusten fortfarande är obebyggd, säger Bengt Jonsell.
Vandringens mål är Kranselberget, där kaffe och tårta serveras så långt det räcker. Utsikten över Bottenhavet kan i alla fall alla njuta av.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!