Från främlingslegionen till Tierp

För snart femtio år sedan tog Tierpsbon Curth Samuelsson värvning i franska främlingslegionen och stred under de fem kontraktsbundna åren i det oroliga Algeriet.

Curth Samuelsson under sin tid som soldat i främlingslegionen.

Curth Samuelsson under sin tid som soldat i främlingslegionen.

Foto:

Tierp2004-07-20 00:00
Minnen, dagböcker och anteckningar från den tiden har nu resulterat i att han skrivit en bok om sina år som legionär i det mytomspunna förbandet.
— Jag har alltid varit en äventyrlig sate som vill se vad som finns bortom horisonten. Man inser aldrig att det kommer en ny horisont hela tiden så man bara fortsätter att jaga den.
Så förklarar Curth Samuelsson hur det kom sig att han år 1955 värvades till franska främlingslegionen.

Ingen återvändo
Redan vid krigsslutet, som 18-åring, gick han till sjöss och den där dan i december 1955 hade han nyligen mönstrat av en båt och befann sig på ett café i Paris.
— Det kom fram en grabb till mig som gick runt på krogar och försökte värva folk till legionen. Jag hade inget jobb och inga pengar så jag gick dit. När jag väl skrivit på fanns det ingen återvändo, berättar Curth Samuelsson.
Bara några veckor senare flyttades Curth Samuelsson till Algeriet och det förblev hans hem under de följande fem åren. Efter den inledande utbildningen hamnade han i fallskärmsjägarregementet.
— Utbildningen var tuff. Vi skickades ut på långa marscher i solen med full utrustning och när man inte orkade längre fick man en spark där bak och då var det bara att fortsätta.

Försökte rymma
Under andra halvan av femtiotalet pågick Algerietrevolten då algerierna kämpade för frigörelse från Frankrike och legionärerna deltog i många strider.
— Fast vi brydde oss inte om politiken, vi stred för oss själva och för våra kompisar. Men det var tufft, jag minns min första eldstrid väldigt väl - efter den hade jag mardrömmar, säger Curth Samuelsson.
Under det sista året försökte Curth Samuelsson rymma från legionen men togs tillfånga och straffades med sex månader i straffkompani. Efter att straffet avtjänats var det inte långt kvar av kontraktet och Curth Samuelsson kunde efter fem år lämna Algeriet och franska främlingslegionen.
— Jag skulle nog aldrig göra om det igen. Men det var nyttigt för mig och människan har en god förträngningsförmåga. Man minns mest det som var roligt, säger han om sina år i den beryktade främlingslegionen.

Nära sonen
Efter att han lämnat legionen återvände Curth Samuelsson till Sverige och har sedan dess arbetat på varv och som etablerad konstnär i Skåne. För två år sedan flyttade han och hustrun till Tierp för att vara i närheten av sonen i Örbyhus.

Har skrivit hela tiden
Under de nära femtio år som gått sedan Curth Samuelsson gick med i främlingslegionen har han skrivit om den tiden och nu har minnen, dagboksanteckningar, bilder och noveller smält samman till en färdig bok som han själv ger ut med hjälp av ett mindre förlag.
— Jag har skrivit av samma anledning som jag alltid har målat - man har något inom sig som bara vill ut, säger han och lutar sig tillbaka i fåtöljen som inför en kommande flytt till Örbyhus står inramad av flyttkartonger fulla med tavlor, konstlitteratur, fotoalbum och ritblock.

En sorts rastlöshet
På bordet framför honom ligger en tummad reseguide till Madrid. Efter 77 år letar Curth Samuelsson fortfarande efter horisonten.
— Tierp är lite väl lugnt för min smak och jag reser mycket - det har jag alltid gjort. Senast var det Amsterdam, nästa gång blir det Madrid. Det väl en sorts rastlöshet jag har i mig och den har inte mattats av med åren.


Fakta: Franska främlingslegionen
Franska främlingslegionen är ett militärt förband med i huvudsak värvad, utländsk personal och normal kontraktstid är fem år. Den bildades 1831 i Algeriet i syfte att erövra landet.
Legionen leds av franska yrkesofficerare och består i dag av 8 500 man. Den har deltagit i alla franska fälttåg sedan 1831, till exempel i Mexico 1863 och Kuwait 1991.
(Källa: Nationalencyklopedin)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!