Minskat matsvinn är målet för forskningsprojektet och skolklasser över hela Sverige bjöds in att medverka i insamlingen av data till projektet. Inbjudan från Lotta Tomasson kom till Lena Eriksson, klasslärare för 5-6:an vid Tallbacksskolan förra året, och hon och kollegan Carina Sandström, lärare för 3-4:orna, tackade omedelbart ja till att medverka.
Elevernas bidrag till forskningsprojektet var att vid tre tillfällen under tre dygn kolla temperaturen i kylskåpen hemmavid. Var och en av de 40 eleverna fick två termometrar vardera, och mätprotokoll att fylla när mätningarna gjorts.
Resultaten fördes sedan över till forskarnas hemsida, och sammanställdes med alla övriga elevers resultat från kylskåp runt om i Sverige.
– Det var roligt att forska på det här sättet, mamma tyckte också att det var en rolig uppgift vi fått. Och pappa påminde mig om att kolla termometrarna en av dagarna när jag nästan glömde, säger Jonathan Sundström som går i tredje klass.
– Mamma tyckte det var spännande att få veta hur kallt det var i kylskåpet, säger Emelie Olsson i sjätte klass.
Och resultat blev det, de flesta hade lite för varmt i sina kylskåp, maxtemperaturen är 4 grader Celsius. Men hemma i Samuel Nygårds kylskåp var det nästan lite för kallt:
– Vi hade 0-gradigt på nedersta hyllan, säger Samuel som går i femte klass.
I projektet ingick också att eleverna skulle se efter vilka bäst före- respektive sista förbrukningsdagar som gällde för maten i deras kylskåp.
Flera hittade matvaror som gått ut, en liter yoghurt som stått för länge, en skvätt crème fraîche, en glömd burk tomatpuré...
– Många föräldrar kommenterade projektet och tyckte det var bra. Och några sade också att det visat sig vara dags för en kylskåpsstädning hemmavid, säger Lena Eriksson, som också fick tillfälle att gå igenom sitt kylskåp under projektets gång.
Kylskåpsprojektet gav tillfällen till många resonemang i klasserna, inte bara om temperaturer, utan också om livsmedels hållbarhet, om att man ska lukta och smaka på varorna för att kolla om de är fräscha eller inte, och också om hur mycket mat som kanske slängs i onödan:
– I Tierps kommun hade vi under projektveckorna i höstas också en mätning av svinnet från skolornas matsalar. Vi kom på fjärde plats av kommunens 12 skolor, så vi är inte värst med att slänga mat. En anledning kanske är att vi lärare alltid äter tillsammans med barnen, säger Lena Eriksson.