Bygdens kakrecept samlade i egen bok

Bönhuskaka och Stigs tårta. Bygdeföreningen Ängsbolaget i Bäcklösen utanför Tierp har smakat sig igenom lokala kakrecept och samlat dem i en bok.

Vivianne Andersson, Berit Jansson, Agneta Markusson, Barbro Granholm och Anna-Lisa Arkegrim dukar upp ett axplock ur den egna kakboken.

Vivianne Andersson, Berit Jansson, Agneta Markusson, Barbro Granholm och Anna-Lisa Arkegrim dukar upp ett axplock ur den egna kakboken.

Foto: Hans Lundgren

Tierp2011-10-04 11:27

I helgen dukades allt upp på ett kakbokskafé.
Idén att ge ut en kakbok med recept från bygden har funnits i flera år, men det var först när Ängsbolaget fick en ny ordförande, Sara Sjödal, som den realiserades.
- Vi behövde ett projekt för att få i gång föreningen när vi skulle revonera bygdegården, säger Sara Sjödal.
Och arbetet med kakboken satte fart. Varannan onsdagskväll under våren träffades en växande skara damer för att smaka på varandras medhavda kakor. Sara Sjödal fotografera dem och namnlösa recept döptes.
Några exempel: bönhuskaka, äggkräm- och marängkaka, långpannekaka, kaffekräm- och mandelkaka, Stigs födelsedagstårta.
Sammanlagt blev det 56 recept inklusive några stycken på soppa, saft och matbröd som kom med av bara farten.

Bönhuskakorna hör ihop med bygdegårdens historia, den byggdes nämligen som missionshus åren 1886?87 och fungerade som sådan i drygt 100 år.
- De här kakorna serverades till kaffet efter gudstjänsterna, säger Berit Jansson från Halls och pekar på en burk fylld till brädden med runda, bruna kakor bakade på mjöl, smör och socker. 
Hon har bidragit med ett fotografi på sina barn i boken när de deltar i söndagsskola, samt med receptet Stigs födelsedagstårta:
- Den består endast av smördeg, grädde, nötter och små klickar äppelmos. Jag bakar den varje år till min mans födelsedag.
Agneta Markusson från Ordsbo säger att alla recepten kanske inte är strikt lokala från begynnelsen, utan har döpts om eller så har de förbättrats. Men det spelar egentligen ingen roll, godsakerna har bakats i bygden så länge någon närvarande kan minnas.

Kakboken kostar 85 kronor. En hel kartong finns på plats. Ett urval av recepten dukas upp till kaffet som de tillresta gästerna serveras.
- Det är en strålande idé att baka så här mycket gott och att samla recepten i en bok, tycker 94-årige Henning Gerdemark som tagit plats vid ett av borden i salen.
Om kakorna är damernas verk, uttrycker Henning Gerdemark som gammal byggnadsarbetare också sin respekt för förfädernas skicklighet:
- De kunde bygga på den tiden, säger han. De tillverkade fönstren och dörrarna, kyrkbänkarna, ja, till och med spiken själva. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!