Lärarstuderande känner sig diskriminerade

11 procent av alla lärarstuderande i Uppsala upplever att de diskriminerats av sin lärare. Det visar den enkät som utbildningens ledning genomfört efter hård studentkritik mot lärarprogrammet tidigare i vår.

Uppsala2010-04-22 16:16

- Att så många upplever sig diskriminerande är förskräckligt och inte acceptabelt, säger Caroline Liberg, dekan för utbildningsvetenskapliga fakulteten.
I de flesta fallen rör det sig om vad hon kallar "kränkande muntliga tillmälen".
- Det är inte sådant som är diskriminerande enligt lag, men hör inte hemma i en professionell lärarkår, säger hon.
UNT rapporterade i mars om svidande kritik från lärarstudenterna mot sin utbildning. Missnöjet blottlades i en rapport från studentkåren som bara byggde på cirka 100 frivilliga enkätsvar. Nu har över 700 lärarstudenter svarat på 13 av frågorna ur kårens enkät. Resultaten ser bättre ut, men visar fortfarande på ett missnöje. Bland annat uppger var fjärde student att de besväras av psykiska eller fysiska symtom till följd av studiemiljön.
- Många anger skäl som otydlighet i krav och instruktioner, att helt enkelt få veta vad som gäller. Lärarnas tillgänglighet är också ett problem. Vi måste bli mycket bättre, säger Caroline Liberg.

När det gäller lärarnas kompetens och utbildningens innehåll och utformning skiljer sig svaren från kårrapporten ganska mycket till det bättre. Ändå är färre än hälften helt nöjda med lärarna förmåga att förmedla kunskap, och var tredje student är missnöjd med lärarnas förmåga att inspirera.
- Vi ser att problemen finns framförallt på vissa kurser inom det vi kallar allmänt utbildningsområde. Nu kräver vi in åtgärdsplaner före sommaren från alla våra institutioner, så att vi kan få förändring i höst. Därefter gör vi en ny enkät med experthjälp, säger Caroline Liberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om