"Klart att man känner sig stressad"

Bristen på studentbostäder är stor. Ungefär 45 000 studenter läser vid Uppsala universitet. Samtidigt som det bara finns ca 11 000 studentbostäder. UNT kommer under hösten att följa tre studenter i deras jakt på bostad.

Bostadbrist.

Bostadbrist.

Foto:

Uppsala2011-08-17 17:00

– Det är ju inte proportionerligt någonstans och tyvärr tror vi bara att det kommer att blir värre, säger Lars Niska, vice ordförande i Uppsala studentkår.

Under sommaren har kåren tillsammans med Uppsala universitet, SLU och Uppsala kommun drivit kampanjen ”Hjälp en student” i hopp om att få fler Uppsalabor att hyra ut rum till studenter.
– Vi har sett att det är fler som besöker vår bostadssajt och att det är fler som lägger ut annonser om att hyra ut, men tyvärr räcker det inte till, säger Lars Niska.
Väntetiden för en bostad ligger i snitt på 14 månader.
– Så det kan bli jättesvårt för de som väntar med att ställa sig i kö tills de vet att de kommer in på en utbildning, säger Lars Niska.

UNT kommer att från och med i dag att följa några av dessa studenter som kommit in på sina drömutbildningar, men som bara dryga veckan innan terminsstart fortfarande inte har någonstans att ta vägen.

Jurica Gagula från Umeå har knappt en vecka på sig att hitta boende i Uppsala. Han fick veta den 8 augusti att han kommit in på juristprogrammet vid Uppsala universitet. Den 22 är det dags för inskrivning.
– Det känns inte alls bra. Jag önskar att det hade kunnat gå snabbare. Alla dagar är ju guld värda, säger han.
Sedan antagningsbeskedet kom kliver Jurica Gagula upp extra tidigt varje morgon och kollar in Heimstaden, en bostadssajt för studenter där först till kvarn gäller. Han har även varit i kontakt med kåren samt lagt ut en annons på Blocket.
– Hade det inte varit för att jag har hört att utbildningen ska vara så pass bra hade jag inte orkat med allt det här, säger han.

Ett napp har Jurica Gagula fått på blocket, som inneboende i en större lägenhet. Men han är en av flera som hört av sig till annonsören.
– Jag får besked på fredag. Om det inte löser sig på då blir det halv panik, säger han.

Camilla Mörby ställde sig redan 2009 i fyra bostadsköer i Uppsala för att säkra en lägenhet inför studietiden. Ändå står hon fortfarande utan boende inför första terminen på veterinärprogrammet vid SLU.
– Jag ställde mig i bostadskö för att försöka vara lite förutseende därför att jag visste att jag ville plugga här. Men det har väl gått sådär, säger hon.
I dag bor hon i Lidköping och tycker att det har varit svårt att hitta bostad på distans.
– Jag har inte haft möjlighet att åka upp och titta något och nu under sommaren har alla bostadsbolag haft semesterstängt, säger hon.

Camilla Mörby tycker att SLU har hjälpt till så gott de kunnat genom att förmedla kontakt med andra studenter som har erbjudit sina soffor.
– Jag är övertygad om att det kommer att lösa sig, men det är ändå mindre än två veckor kvar så det är klart att man känner sig stressad. Förhoppningsvis slipper jag tälta, skrattar hon.

Christine Österlöf önskar att hon hade kontakter i Uppsala. Hon har tidigare studerat i Lund som hon precis som Uppsala tycker är en näst intill omöjlig stad att hitta boende i. Men där blev räddningen familjen.
– Först kunde jag bo hos min bror, sen hade mina föräldrar kontakter. Här känner jag ingen och då blir det genast svårare, säger hon.
Christina Österlöf har vänt sig till kåren och annonserat på Blocket. Men inga svar har passat plånboken.
– Ofta har det handlat om ett rum för kanske 5 000 kronor som ligger en bra bit bort från centrum. Visserligen har man inte råd att vara kräsen, men som student så har man ju inte så mycket pengar, säger hon.

På fredag går Christine Österlöfs nuvarande hyreskontrakt i Lund ut. Då måste hon frakta upp alla möbler till Uppsala oavsett om hon har fått ett boende eller inte.
– Jag har inget val så då så får jag väl ställa allt på ett lager tills vidare. Allt är rätt oklart, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om