Strax före jul kom chockbeskedet.
– Jag skulle titta på vårens schema och insåg att jag inte var registrerad på en enda kurs. Jag hade strukits från utbildningen eftersom jag inte kunnat lämna in någon examen. Jag fick panik, säger Nanna Håkansson.
Bakom henne låg ett turbulent år. Det började med att hon under våren 2010 reste till Tanzania för att skriva uppsats. På uppgjort datum i augusti lämnade hon en färdig uppsats till sin handledare vid ekonomiska institutionen på SLU. Samtidigt hade hon antagits till en utbildning på masternivå under hösten. Problemet var bara att handledaren dröjde med att rätta uppsatsen, vilket ledde till att Nanna Håkansson inte fick ut någon examen. Under hösten kunde hon ändå gå masterutbildningen, men bara som villkorligt antagen i väntan på examen.
Trots åtskilliga påtryckningar från hennes sida till såväl handledaren som annan personal på institutionen blev uppsatsen inte rättad. Till sist ströks hon alltså från sin nya utbildning. Inte förrän i januari rättades uppsatsen. Efter ytterligare en tid kom så slutligen examensbeslutet. Då kom nästa chock. SLU medgav inte att hon återantogs till masterutbildningen. Men när hon i stället vände sig medarrangören av programmet, Uppsala universitet, antogs hon direkt.
I vår har Nanna Håkansson kunnat läsa kurser med platsgaranti. Men de kurser hon samtidigt missat på sitt program kan hon läsa först om ett år. I mars tog hon därför mod till sig och framförde sin svidande kritik mot hur SLU behandlat henne i ett brev till alla inblandande, även till SLU:s rektor Lisa Sennerby Forsse. I brevet kräver hon en ursäkt och skadestånd, motsvarande en termins studielån och ersättning för lidande.
– SLU har skött det här så oprofessionellt och jag kan tyvärr inte rekommendera ekonomiska institutionen på SLU till andra. För mig har det här varit väldigt påfrestade och en stor stress, säger hon.
I brevet krävde Nanna Håkansson även åtgärder från institutionen för att inte fler studenter ska drabbas.
– Nu har prefekten på institutionen engagerat sig och haft en helt annan inställning än övriga. Det som gläder mig mest är att han tillsatt en utredning, säger Nanna Håkansson.
I ett dokument skriver prefekten att han anser det skäligt att ge Nanna Håkansson den ekonomiska ersättning hon kräver.
Hennes råd till andra studenter som hamnar i knipa är att stå upp för sin sak och orka kämpa för sin rätt.
– Det kostar energi, men det är värt det, säger hon.
Både Uppsala studentkår och Ultuna studentkår uppger att de varje år har ett antal fall med studenter som får problem på grund av senfärdiga lärare, byråkratiskt krångel, borttappade tentor, eller liknande, men att de oftast får en smidig lösning.
– Och det är färre fall än man kan tro. Det här fallet är verkligen ovanligt och skadestånd har jag inte hört talas om förut, säger Julia Fransson, Ultuna studentkårs ordförande.