Den senaste tidens vargattacker mot fårbesättningar i Norduppland oroar lantbrukare och djurhållare. På söndagen körde ett trettiotal traktorer, några bilar och mopeder i kolonn från Öregrund till Rasbo för att protestera mot regeringens rovdjurspolitik. Senast en varg slog till var i förra veckan då en fårbesättning på Lilla Risten utanför Gräsö angreps. Tretton djur dödades. Den varg som länsstyrelsen nu utlyst skyddsjakt på har ännu inte skjutits.
Enligt länsstyrelsen i Uppsala är det svårt att fastställa hur många vargar det finns i länet eftersom det inte existerar några fasta vargrevir.
– De vargar som befinner sig i länet är strövargar som vandrar relativt snabbt igenom länet och är svåra att lokalisera. Dock tror vi att det rör sig om cirka tre vargar i hela länet, säger Lennart Nordvarg, chef på naturmiljöenheten.
Vargarna som finns i länet rör sig troligen från Enköping och längs med Mälaren ned till Stockholmsområdet. Vargar har också återfunnits i Heby, Älvkarleby och nu senast på Gräsö. Varför vargarna inte stannar i länet är en gåta, menar Lennart Nordvarg.
– När man tittar på kartan så är Uppland som en vit fläck. Vi tror att det beror på de många ungvargar som ger sig i väg eftersom de inte hittar någon partner här, säger han.
När en ort som har varit förskonad från vargattacker får påhälsning av varg blir reaktionerna i regel häftiga. Det är ett klassiskt scenario, säger Lars Furuholm vid länsstyrelsen i Värmland.
– Vi har inga liknande protester som den i Norduppland. För några år sedan hölls ett fackeltåg i Karlstad och det pågår ett upprop som heter Näven i bordet, säger Lars Furuholm.
Daniel Hansson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Gävleborg, har samma bild och slår fast att människor i Norduppland får vänja sig att varg rör sig i området. Både Lars Furuholm och Henrik Thurfjell betonar att vargattackerna sjunkit sedan lantbrukare börjat använda sig av rovdjursavvisande stängsel.