Sociala företag hjälp för arbetslösa

Ungefär 700 långtidssjukskrivna i Uppsala län får ett särskilt stöd för att kunna återvända till arbetsmarknaden. Men många arbetsgivare tvekar att anställa den som har varit sjuk länge. I det läget kan sociala företag vara ett alternativ.

Uppsala2010-09-29 09:58

Enligt en färsk undersökning från TCO är sex av tio arbetsgivare inom den privata sektorn negativa till att anställa en person som har varit sjukskriven under lång tid.
– Samhället går mot en ökad effektivisering och många får inte plats på den ordinarie arbetsmarknaden. En del arbetsgivare tycker dessutom att det är för dyrt att anställa människor som inte presterar 100 procent på arbetsplatsen.
Det säger Mohamad Hassan (FP), kommunalråd i Uppsala. Han ingår i ledningen för Samordningsförbundet i Uppsala län, ett samarbetsorgan för myndigheter som bland annat jobbar med personer som behöver hjälp in på arbetsmarknaden.  


Ett av Samordningsförbundets projekt är att dra i gång sociala företag.
– För närvarande finns planer på att starta fem–sex sociala företag i länet. Bland de aktuella affärsidéerna finns café, rehabilitering och second hand-butik, berättar Claes Lindbergh vid Samordningsförbundet.
Enligt planerna ska ungefär 500 personer i länet som står långt från arbetsmarknaden informeras om möjligheten att starta sociala företag. Samordningsförbundet hjälper till att ta fram affärsplaner och bollar sedan vidare till exempelvis Almi eller Nyföretagarcentrum. 
– Ett socialt företag fungerar som vilket företag som helst men det är en svår process för långtidssjuka att starta eget och kräver mycket stöd. Idealet vore naturligtvis att fler ordinarie arbetsplatser tog emot dem, anser Claes Lindbergh.
Utanförskap på arbetsmarknaden drabbar givetvis inte bara den som varit sjuk länge. Även personer med funktionshinder, språksvårigheter och andra kan hamna i kläm.


– Alla de här personerna måste ges möjlighet att vara med i gemenskapen på en arbetsplats och få känna att de behövs. Det är mycket viktigt om vi ska kunna bryta utanförskap och sjukskrivningar, framhåller kommunalrådet Mohamad Hassan.
Han beklagar att många enkla sysslor på arbetsmarknaden rationaliserats bort. 
– Förr fanns någon som tog hand om kaffeautomaten på en arbetsplats men i dag sköts det av ett företag. Kanske kunde till exempel någon man eller kvinna från Libanon få laga kaffet på arbetsplatsen, det skulle ge dem språkträning, arbetslivserfarenhet och hjälp att bryta isoleringen.


En del personer i målgruppen har socialbidrag. Det går bara att ställa begränsade krav på att socialbidragstagare att arbeta. Enligt Mohamad Hassan undersöker Uppsala kommun om det går att komma runt de bestämmelserna genom att anställa de här personerna i ett särskilt kommunalt bolag.
– De kunde exempelvis promenera med äldre, arbeta som rastvakter och liknande, föreslår han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om