Junling saknar större leenden

VÄRLDEN I UPPLAND. Svenskarna ler och hälsar så där lagom artigt när man möts på gatan. Men vill Junling Feng Karlsson träffa någon igen får hon ta initiativet själv.

Junling Feng Karlsson flyttade från Kina till Tierp för fem år sedan.

Junling Feng Karlsson flyttade från Kina till Tierp för fem år sedan.

Foto: Tanja Lönnqvist

Uppsala2010-12-29 11:08

– Jag tycker om Sverige och svenskarna men det kan bli lite ensamt, säger hon.

Junling Feng Karlsson har dukat fram hemlagade lussekatter och pepparkakor. Hon gillar att laga svensk mat, och eftersom hon alltid åt ute i Kina kan hon det bättre än kinesisk mat. Favoriterna är kåldolmar eller pannbiffar enligt svärmors recept. Eller ”mamma” som hon kallar sin svärmor. I Kina anses det vara respektlöst att kalla äldre personer vid förnamn.
Junling flyttade till Karlholm från Hong Kong för fem år sedan. Ett år tidigare hade hon träffat den blivande maken Kjell Karlsson på internet. Då visste hon absolut ingenting om Sverige.
– Jag trodde att Sverige var Schweiz, säger hon och skrattar.
Hon hade ändå inga större betänkligheter om att flytta med Kjell till Norden.
– Landet spelar inte så stor roll, det viktigaste är att jag har hittat en bra familj, säger hon.

Så de flyttade genast efter att det enkla formella bröllopet hållits i Hong Kong.
Junling tar fram ett album med ”bröllopsbilder”. Hon och Kjell poserar i traditionella kinesiska och färgglada kläder framför olika bakgrunder i en fotostudio. Det är vanligt att man gör sådana album i Kina, även om själva bröllopet egentligen bara är en skrivbordsprodukt.
Junling anlände till Sverige när det var minus 30 grader och snö ute. Hon stannade inomhus en vecka. När hon väl vågade sig ut konstaterade hon att de människor hon stötte på var snälla och trevliga. Men svåra att få kontakt med.
– Här pratar alla med så låg röst och man bjuder inte in nya grannar, säger hon och konstaterar att det kan bli lite ensamt på dagarna.
Överlag tycker hon att man umgås mer i Kina. Familjen är viktig och konversationerna mellan vänner beskriver hon som högljudda med mycket skratt och beröring.

Hon har tidigare arbetat som städerska på en skola och studerat i Stockholm, men slutade för att kunna satsa på ett eget företag. Hon vill fungera som konsult åt företag som köper in varor från Kina. Hon tror att kännedom om kinesisk kultur och flytande kinesiska är värdefullt vid affärskontakter.
Junlings och Kjells dotter Zhi zhi går i mellanstadiet och har en massa fritidsintressen. Hon spelar innebandy och musikinstrument, det hade hon troligtvis inte kunnat göra i samma utsträckning i Kina. Där är konkurrensen hård och det är dyrt att ägna sig åt hobbyer. 
– I svenska skolor uppmuntras också barnen att tänka själva och är fria att göra som de vill. I Kina rättar man sig efter föräldrarnas och lärarnas önskemål.

Hon ser nackdelar och fördelar med båda skolsystemen. Hon kan tycka att det är tråkigt att man i Kina främst fokuserar på matematik och kinesiska i stället för en bredare allmänbildning som i Sverige. Å andra sidan tycker hon att barnen i Kina får djupare och grundligare kunskaper.
Det är långt att resa mellan Kina och Sverige och det kan bli långt mellan turerna. Junlings syster har hälsat på en gång, en snöig vinter.
– Hon var chockad och sade att ingen skulle hitta henne om hon föll i en snödriva, skrattar Junling.
Junlings lillasyster är föräldrarnas tredje barn. Eftersom lagen säger att varje familj bara får ha ett barn fick deras mamma sparken från sitt jobb när systern föddes. Den typen av kontroll är en av de saker som Junling inte saknar med Kina.   
– Men jag kan sakna alla glada ansikten och människor som faktiskt höjer rösten när de är arga i stället för att bita ihop och le falskt. 

FAKTA

Världen i Uppland.
UNT har besökt några av de upplänningar som kommer från andra delar av världen. Gemensamt för alla är att de trivs med sitt nya liv i Uppland. Först i vår serie är Junling Feng Karlsson som bytte Hong Kong mot Karlholm.

Junling Feng Karlsson
Ålder:
40
Familj: Maken Kjell Karlsson och dottern Zhi zhi Karlsson, 10.
Bor: På Nöttövägen i Karlholm
Kommer från: Hong Kong i Kina
Typiskt svenskt: Långsamhet, allt från att hämta mjölk i kylskåpet till rättegångar går i sävlig takt.
Typiskt kinesiskt: Att alltid visa känslor. Ofta ett stort leende på läpparna men även när man är arg låter man det märkas.
Antal invånare: 1 325 miljoner
Huvudstad: Beijing
Språk: Officiellt språk är kinesiska (även kallat
rikskinesiska eller mandarin).
Religion: Störst är  buddhismen
Källa: Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om