Det säger Thomas Östros, som den 1 maj tillträder en topptjänst vid Internationella valutafonden (IMF) i Washington. Vid torsdagens regeringssammanträde nominerades Östros, i dag vd för Bankföreningen, till posten som ny exekutivdirektör vid den nordisk-baltiska valkretsen i IMF.
På den posten kommer han från 1 januari 2016 att föra de nordiska och baltiska ländernas talan i IMF:s styrelse.
– Det blir ett äventyr för hela familjen, säger Thomas Östros och berättar att ett enigt familjeråd står bakom beslutet att lämna bostaden på Luthagen för att under 4,5 år bo och leva i den amerikanska huvudstaden.
– Jag börjar jobba i Washington i vår och går in i IMF-styrelsen från årsskiftet, berättar han.
Han ser dels fram mot att få företräda de nordiska och baltiska länderna, dels få jobba med internationell ekonomi, ett område som han brinner för.
– IMF har en nyckelposition när det gäller till exempel hanteringen av eurokrisen och Ukrainas problem. Sen vet man ju inte vilka kriser som lurar om hörnet. Det kan komma nya spännande oroshärdar, säger han.
Själv har han erfarenhet av att handskas med finanskriser från tiden som riksdagsman och statsråd. Östros hade en rad ministerposter i socialdemokratiska regeringar 1996—2006.
Någon längtan tillbaka till den politiska hetluften har han inte.
– Jag är passionerat intresserad av politik men trivs bra på läktaren numera.
Flytten till Washington i vår innebär att han nu säger farväl till tågpendeln mellan Uppsala och Stockholm. Han är inbiten pendlare sedan över 20 år. Att lämna Uppsala har aldrig varit aktuellt för Östros som varit staden trogen ända sedan studierna vid Uppsala universitet på 80-talet.
– Jag känner mig som en genuin Uppsalabo, inte minst tack vare barnen. Man lär känna folk och kommer in i nya sammanhang via barnens idrottande, säger han.
När familjen Östros kommer tillbaka till Sverige 2020 så går flyttlasset till Uppsala igen.
– Absolut, så blir det, säger han.