Stopp för byggplan i centrum

Länsstyrelsen stoppar de omstridda byggplanerna vid Mikaelskyrkan i Uppsala. De nya husen skulle orsaka alltför stora skador på kulturmiljön, enligt myndigheten.

Förslag. De planerade bostadshusen vid Mikaelsplan skulle innebära stora skador på kulturmiljön, enligt länsstyrelsen. Vy från korsningen Kungsgatan-Skolgatan.

Förslag. De planerade bostadshusen vid Mikaelsplan skulle innebära stora skador på kulturmiljön, enligt länsstyrelsen. Vy från korsningen Kungsgatan-Skolgatan.

Foto: Illustration: A-sidan arkitektkontor

Uppsala2015-04-18 07:02

Beskedet är ett tungt bakslag för Uppsalahem som vill bygga bostadshus med 5-6 våningar i parken runt kyrkan, med plats för cirka 180 lägenheter. Enligt länsstyrelsen ska kyrkans närmaste omgivning klassas som kyrkotomt, där tillstånd krävs för att få bygga nytt. Uppsalahem är inte nöjt med beskedet:

– Vi kommer att överklaga beslutet. Vår kulturhistoriska analys har visat att det här inte är en kyrkotomt. Parken fanns på platsen redan innan kyrkan byggdes, säger Uppsalahems byggchef Lars-Gunnar Sjöö.

Mikaelskyrkan intill Kungsgatans norra ände vid Råbyvägen i Uppsala invigdes 1892 och har tidigare gått under namnet Mikaelskapellet. Enligt länsstyrelsen byggdes kyrkan för att kunna ses på avstånd i en öppen parkliknande miljö. Den är ett av få exempel i Uppsala län på kyrkor från sekelskiftet 1800-1900 och den enda som är placerad i en omgivande park.

Enligt myndigheten går det inte att genomföra den planerade utbyggnaden utan att stora kulturmiljövärden skadas. Kyrkan och parken förutsätter varandra och bostadshusen skulle enligt länsstyrelsen ”slå sönder den helhet som befintlig kyrkomiljö utgör.” Länsstyrelsen säger därför nej till bostadsbolagets ansökan om att få bygga de nya husen.

En bantning av hushöjderna och större öppningar mellan husen som Uppsalahem genomförde efter tidigare kritik från bland andra länsstyrelsen är inte tillräcklig för att få klartecken. Enligt myndigheten krävs det höga bullerskärmar i öppningarna för att klara bullerkraven till bostäderna. Därmed blir sikten mot kyrkan och parken från gatorna kraftigt begränsad, enligt beslutet.

Byggplanerna innebär att kyrkan bevaras samtidigt som en nybyggd förskola planeras i området. Mot Kungsgatan planeras butiker eller andra verksamheter i husens bottenplan. Delar av grönskan som inte bebyggs blir allmän parkmark.

Enligt länsstyrelsen skulle planerna på en förskola med gård strax intill kyrkan sannolikt innebära att hela området får en ”kraftig omgestaltning” som myndigheten inte godkänner. En anslutningsbyggnad längs kyrkans långsida kräver dessutom ingrepp i både stomme och fasad på kyrkan, enligt beslutet. Slutsatsen är att skadorna på kulturmiljön och det historiska sammanhanget på platsen blir oåterkalleliga.

Samtidigt öppnar dock beslutet en liten strimma av hopp för Uppsalahem. Länsstyrelsen utesluter nämligen inte att bostadsbebyggelse i mindre omfattning än de aktuella planerna kan vara möjlig i en del av området.

Tillstånd krävs för att bygga vid kyrka

Enligt Kulturmiljölagen krävs tillstånd från länsstyrelsen för att få genomföra större förändringar av kyrkor och kyrkotomter som är byggda före 1940.

Tillstånd krävs alltid, oavsett kyrkans ålder, för att få bygga nya hus på en kyrkotomt eller för att få ändra kyrkans utseende.

På Mikaelsplan vid Mikaelskyrkan i Uppsala planerar Uppsalahem för nya bostadshus i 5–6 våningar.

Kommunen har tagit fram ett förslag till detaljplan för de nya husen. Den har varit på remiss men ännu inte antagits.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om