Det visar forskare vid Uppsala universitet och Karolinska institutet i en studie bland nära 2 300 yngre och medelålders vuxna kvinnor och män i Norrtälje kommun.
– Våra resultat talar för att patienter som söker för smärtbesvär alltid också bör tillfrågas om hur de sover. I många fall kan det nog vara viktigare för dem att bli kvitt sömnbesvären, som kan vara en markör för stress, än att bli smärtfria, säger professor Magnus Svartengren vid Arbets- och miljömedicin, Uppsala universitet.
När studien startade besvarade deltagarna en hälso- och livsstilsenkät, med frågor om bland annat sina sömnvanor. Därefter följde forskarna upp förekomsten av sjukskrivningar bland dem under fem år. Under den tiden hade drygt var tredje deltagare minst en sammanhängande sjukskrivning på mer än 14 dagar. Var sjätte hade en sjukskrivning på 90 dagar eller mer.
Som väntat var sjukskrivningar vanligare bland deltagarna som när studien startade hade sökt vård för smärtor i ländryggen eller axlarna eller bådadera än bland deltagarna som inte haft smärtbesvär.
Forskarna fann också att deltagarna som rapporterat mest sömnbesvär – i form av till exempel ofta återkommande svårigheter att somna, uppvaknanden under natten och svårigheter att somna om – var mer sjukskrivna jämfört med deltagarna som hade bäst nattsömn.
Allra vanligast var sjukskrivningar bland dem som hade ont i både ländryggen och i axlarna och dessutom hade sömnsvårigheter. Risken för att de skulle sjukskrivas mer än 14 dagar var nästan fyra gånger högre än för deltagarna som varken haft smärt- eller sömnbesvär.
Även bland personerna med rygg- och axelsmärtor fanns stora skillnader i sjukskrivningar beroende på om de hade sömnbesvär eller inte. Långtidssjukskrivningar på minst 90 dagar var dubbelt så vanliga bland den tredjedel som rapporterat mest sömnbesvär jämfört med den tredjedel av dem som hade minst sömnbesvär.
Bör personer med kombinationen rygg- och axelsmärtor och sömnbesvär ordineras sömnmediciner snarare än smärtläkemedel för att minska risken för sjukskrivningar?
– Nej, det tror jag inte. Snarare pekar resultaten på vikten av återhämtning, att försöka åtgärda stress och och balansen mellan krav och kapacitet i patientens vardag, som kan ligga bakom sömnstörningarna och göra det svårare att hantera smärtan. Även stressfaktorer i arbetsmiljön bör beaktas, säger Magnus Svartengren.
Hela studien finns publicerad i facktidskriften Scandinavian Journal of Public Health.