Det är kommunstyrelsens mark- och exploateringsutskott som utsett de två företagen att inleda den första etappen av Ulleråkers utbyggnad. På sikt ska 7 000 bostäder byggas i området och inhysa upp emot 19 000 personer.
Att valet föll på Rikshem och Småa motiverar Erik Pelling (S), kommunalrådet och ordförande i mark- och exploateringsutskottet, med att dessa företag bland annat har en tydlig miljöprofil i sina bygglösningar.
– Vi har flera hållbarhetsutmaningar framför oss när nya Ulleråker nu ska utformas. Det handlar om grundvattnet, transporterna och utformningen av en god boendemiljö, säger Erik Pelling.
Småa har tagit hem flera markanvisningar i Uppsala tidigare och är engagerade i bostadsprojekt i Gunsta, Östra Salabacke och Rosendal.
– Vi har många idéer för Ulleråker och kommer att satsa på en lekfull och kreativ utformning av de fyra huskroppar vi ska uppföra, säger Helena Busck, regionchef för Småa i Uppsala.
Småa ska enbart bygga bostadsrätter, till skillnad från Rikshem som kommer att bygga i huvudsak hyresrätter men även en del borätter samt ett LSS-boende (bostad som är anpassad för personer med funktionsnedsättning).
– Vi tror på en blandning av upplåtelseformer. Gemensamt för våra hus är att de ska byggas i trä, säger Erik Hävermark, chef för Rikshems projektutveckling.
Rikshems projekt är ritat av Arkitema Architects.
Bägge företagen räknar med byggstart runt halvårsskiftet 2017 och med inflyttning under hösten 2018. Tanken är att huskropparna ska byggas i anslutning till det gamla vattentornet och den angränsade parkmarken.
– Vattentornet är en tillgång och ska definitivt vara kvar. Just nu finns ingen verksamhet där, men man kan tänka sig många olika användningsområden. Varför inte en klättervägg? säger Kristina Mårtensson, projektchef på Uppsala kommun.
Inom kort ska fler aktörer vaskas fram för att delta i byggandet av nya Ulleråkers första etapp. Den 2 maj startar en markanvisningstävling som avslutas i höst. Därefter meddelar kommunen vilka som får uppdragen.