Det var 1960-tal och en grupp studenter vid universitetet i Jena planerade att fly från Östtyskland. Efter att säkerhetstjänsten fått ett tips om detta kunde studenterna fängslas. En kvinna berättar om hur hon fick dela fängelsecell med 25 stycken andra kriminella, varav flera barnamördare och andra grova brottslingar.
Aleksander Radler var deras studiekamrat och sedermera teolog i Lund, kyrkoherde i Burträsk och gästprofessor i Umeå. Han var även spion för Ministeriet för statssäkerhet, allmänt känt som Stasi. Allt regimkritiskt som sades och gjordes rapporterade Radler till den östtyska säkerhetstjänsten.
Detta skildras i dokumentärfilmen Spionen som hamnade i kylan som i torsdags (4/12) visades på SVT och som finns tillgänglig på SVT Play.
Efter att ha angett sina studiekamrater flyttade Radler till Lund för att där fortsätta sina teologistudier. Uppdraget för Stasi som han påbörjat år 1965 hade han kvar fram till murens fall år 1989. Större delen av hans år som aktiv DDR-agent var följaktligen i Sverige. Han var en begåvad student och uppskattad kollega som få misstänkte kunde vara spion, men som hade i uppdrag att hitta östtyskar i exil och att kartlägga deras flyktvägar.
Genom Svenska kyrkan kunde Radler få tillgång till hemlig information om motståndsrörelsen i DDR då Svenska kyrkan hade ett nära samarbete med kyrkan i Östtyskland. Det var i den senare som motståndet mot den kommunistiska diktaturen hade fötts.
Mats Johansson, ordförande för Tankesmedjan Frivärld, skriver i SvD (4/12) om varför detta – som kan uppfattas som gammalt och kanske till och med uttjatat – är fortsatt värt att utforska: Vi behöver vaccineras mot nya försök av diktaturers medlöpare att arbeta i Sverige. DDR existerar inte längre, men anhängare till såväl DDR som till totalitära ideologier finns kvar.