Den dominerande slutsatsen är att de pro-ryska separatistgrupperna låg bakom attacken. Rysslands president Vladimir Putin har anklagats för att ha ett finger med i spelet. Själv har Putin beskyllt den ukrainska regeringen för att ligga bakom dådet.
Situationen i östra Ukraina blir allt värre. De hårda striderna fortsätter, och hittills har över 1 000 människor dödats i konflikten mellan den ukrainska regeringen och rebellrörelsen. I går kom rapporter om att regeringstrupperna närmat sig Donetsk, miljonstaden som utropats till en självständig republik av de pro-ryska separatisterna. I tisdags dödades två personer av granater som slog ned i stadens centrala delar. Striderna har skapat oro bland befolkningen och många försöker ta sig från staden till säkrare områden.
Vad säger Vladimir Putin? Inte så mycket, faktiskt. Under dagarna efter krisen med det nedskjutna flygplanet var den ryske presidenten märkbart tyst. Sedan hävdade han att den ukrainska regeringen bar skulden. Huruvida Putin varit inblandad i dådet är en fråga som inte har besvarats, men mycket tyder på att han vet mer än vad han ger sken av. Själv nekar han till USA:s och Europas anklagelser om att Moskva stöder de ryska separatisterna.
Det som först gick fullkomligt enligt planen för den starke mannen i öst har nu börjat förvandlas till en svettig historia. De ryska rebellerna är nämligen missnöjda med Putins mer tillbakadragna hållning i Ukrainakonflikten. Rebellbefälhavaren Igor Strelkov konstaterade besviket att ”de gav oss hopp och övergav oss”. Vad Putins nästa drag blir är svårt att förutse.
Från EU har hållningen fram tills i veckan varit väl försiktig. Visst har de europeiska ledarna fördömt Putins agerande, men de har under våren knappast vidtagit åtgärder av någon mer betydande karaktär. Eftersom åtskilliga europeiska länder är beroende av rysk gas för sin energiförsörjning drar man sig för att skapa osämja. Handel mellan länder är bra, men det ömsesidiga beroendet har sina baksidor. I alla fall när det kommer till länder som Ryssland, vars agerande både internationellt och gentemot den egna befolkningen ter sig mer och mer demokratiskt tveksamt.
Tidigare i veckan enades EU och USA om skärpta sanktioner mot Ryssland. Landet är nu portat från europeiska kapitalmarknader och får inte exportera högteknologi för oljeutvinning, vilket kommer att få stora konsekvenser för den ryska ekonomin. Som grädde på moset förbereder brittiska advokater, å de anhöriga till offrens vägnar, att via det amerikanska rättssystemet stämma Putin för flygkraschen.
Att Vladimir Putins agerande nu börjar få mer kännbara konsekvenser är inte en dag för tidigt. Hans plan att skapa någon form av 2000-talets Sovjet, med de östeuropeiska länderna som lydstater, måste fördömas och motarbetas.