Ingen allmän ovilja

Långt fler är oroliga för ökad främlingsfientlighet än för ökad flyktinginvandring.

Vad tycker svenskarna om invandring? Nu blir bilden skarpare.

Vad tycker svenskarna om invandring? Nu blir bilden skarpare.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Ledare2015-03-17 00:01
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Om något resultat i den undersökning som Dagens Nyheter genomfört i samarbete med företaget Ipsos är viktigare än andra så är det detta.

Ipsos, som är ett globalt verksamt strategi- och analysföretag, har under februari frågat drygt 1100 svenskar på telefon om sin syn på olika frågeställningar kring invandringen. Exakta sanningar ska man inte vänta sig i opinionsundersökningar av detta slag. Men när 77 procent av de tillfrågade säger sig vara oroliga för ökad främlingsfientlighet, mot 30 procent som säger sig vara oroliga för att det kommer fler flyktingar till Sverige så är det ett tydligt och trovärdigt utslag.

Sammantaget visar undersökningen en bild av attityderna i samhället som kan beskrivas så här: En stor majoritet – 63 procent - anser att invandring i huvudsak är positiv för landet och den långsiktiga trenden är att en allt större andel av svenskarna blir positivt inställda. Samtidigt anser en lika stor majoritet att integrationen av invandrare fungerar dåligt. Siffrorna varierar, som man kan vänta sig, med ålder, utbildning och var man bor men föreställningen om en stark, utbredd och generell ovilja mot invandring går inte att belägga.

Snarare kan man säga att undersökningens resultat motsvarar en bild som tecknats många gånger förut, nämligen av en polarisering mellan en klar majoritet som ser invandring som något positivt och en krympande minoritet som inte gör det. En del personer i denna grupp förefaller dessutom vara mera benägna nu än tidigare att gå till handgripligheter mot personer som uppfattas som ”främlingar” i landet. Oron för en sådan utveckling syns tydligt i Ipsos siffror.

Politiska partier försöker ofta anpassa sig till verkliga eller föreställda opinioner. Men man kan inte anpassa sig hur långt som helst utan att ge upp sin egen värdegrund. Och man kan ta rejält fel i fråga om hur opinionen egentligen ser ut. De politiker, i flera partier, som under vintern försökt tillgodose opinioner som präglas av oro över invandring och öppenhet mot omvärlden skulle ha vunnit flera poäng om de i stället visat att de delar oron över en tilltagande främlingsfientlighet. Många väljare upplever att grundläggande humanistiska värderingar är under belägring och vill att deras politiska företrädare ska hotet på allvar.

Samma politiker skulle vinna på att inte blanda ihop invandring och integration. Uppfattningen att integrationen fungerar dåligt och att problemen är kopplade till arbete och bostäder, liksom till att invandrares kapacitet inte tas till vara, är jämnt spridd i de flesta grupper – men är naturligtvis något helt annat än en allmän ovilja mot invandring. Politiker som vill förbättra integrationen och samtidigt visar att de inte tummar på förföljdas rätt att söka asyl ligger rätt i förhållande till väljaropinionen.

17/3 2015

Läs mer om