Ett välkommet besked

Lördagens överenskommelse var nödvändig men inte tillräcklig för Sverige.

LEDARE.2014-12-27 15:17
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Det är bra att nyvalet ställs in. Det är också bra att Sverige även framöver kan regeras i minoritet, en nödvändighet med tanke på de regeringsalternativ som finns. Efter lördagens presskonferens har förtroendet för svensk politik återställts, både bland väljarna och internationellt - landet fungerar som det ska igen.

De sex partiledarna gjorde sitt bästa för att understryka det historiska i den händelse som man gav ett eget namn, Decemberöverenskommelsen. Det talades om ansvar och om respekt för de politiska motståndarna. I ett historiskt perspektiv var allt detta fullkomligt normalt, men sett till de senaste månadernas krypskytte var det ett stort steg i rätt riktning, och ett mycket viktigt sådant.

I sak innebär överenskommelsen mest att man fortsätter som tidigare, med en blocköverskridande syn på försvars- och säkerhetspolitiken (genom försvarsberedningar) och i pensionsfrågan (genom att vårda överenskommelsen från 1994). Dessutom ska samtal om energipolitiken inledas i februari, vilket är bra. Riksdagen ska som tidigare släppa igenom den statsministerkandidat som inte har en majoritet emot sig. Dessutom antas alliansens förslag från 2 december om att statsbudgeten ska antas i sin helhet och att det mindre blocket lägger ned sina röster vid voteringen.

Partisextetten har nu tänkt sig en lugn resa fram till valet 2022, där två block tävlar om makten och sedan kan driva igenom sin politik. Vårbudgeten i april blir första gången som Stefan Löfven kan njuta av privilegiet att se delar av sin politik gå igenom, utan att behöva oroa sig för alliansen eller Sverigedemokraterna. Alliansen lägger ned rösterna och budgeten går igenom.

Men riktigt så lätt blir det inte. Partierna utanför uppgörelsen kommer inte att sitta still, Sverigedemokraterna varslade redan på lördagen om misstroendevotum mot statsministern. Och Vänsterpartiet kan komma att kräva större genomslag i budgetförhandlingarna när man nu inte kan påverka energi- och försvarspolitiken.

På lite längre sikt är frågan vad som händer med alliansen och dess fyra partier. På lördagen kunde man inte ge besked om man avser att fortsätta lägga gemensamma budgetförslag eller gå fram varje parti för sig. En sammanhållen allians kan säkert bedriva oppositionspolitik mot regeringen under mandatperioden, men en ny och frisk allians i valet 2018 förutsätter att varje parti nu får göra sitt grundjobb och utveckla sin respektive politik.

Dessutom är det fler områden än de tre nämnda som behöver långsiktiga och breda reformer, skatterna, skolan och bostadspolitiken för att nämna några. Den överenskommelse som är bra för Sverige just nu, kan vara kontraproduktiv på sikt, om låsningarna blir större utanför den så väl definierade samsynen. Men trots allt är det bra att nyvalet ställs in och att landet börjar fungera igen.

Läs mer om