Satsningen offentliggjordes vid en presskonferens på torsdagseftermiddagen där bland andra närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) deltog. Han berättade att investeringen ingår i ett av fem samverkansprogram av strategisk karaktär som regeringen tagit initiativ till. Programmet som berör GE Healthcare och Uppsala handlar om life science-sektorn.
– Life science är sedan länge en svensk paradgren där Uppsala är ett draglok. På senare år har konkurrensen hårdnat eftersom många länder satsat hårt på den här typen av forskning, säger Mikael Damberg.
Därför gör regeringen nu en kraftsamling på produktionen av biologiska läkemedel, det vill säga preparat vars aktiva substans har biologiskt ursprung. 90 miljoner kronor ska satsas, dessutom bidrar innovationsmyndigheten Vinnova med ytterligare ett tiotal miljoner. Enligt Damberg finns utrymme för satsningen eftersom svensk ekonomi just nu går bra, bland på grund av en stigande inhemsk efterfrågan och framgångar för exportindustrin.
Pengarna ska gå till en så kallad öppen innovationshubb, vilket Lotta Ljungqvist, forskningschef på GE Healthcare Life Sciences, beskriver som en nationell testbädd för produktion av biologiska läkemedel.
– Vi satsar 30 miljoner kronor och kommer att uppföra en byggnad på 2 000 kvadratmeter på vår tomt, säger hon och pekar ut genom fönstret mot gräsmattan.
Hon gläds åt satsningen och ser den som ett bra sätt att stärka Sveriges konkurrenskraft. Hon beskriver miljön i den framtida hubben som öppen, något som kommer att gynna även mindre företag inom life science-sektorn.
Att regeringen valde GE Healthcare i Uppsala var logiskt, enligt Mikael Damberg.
– Här finns en unik miljö och ett unikt kunnande bland personer med ett stort kontaktnät över hela världen, säger han.
Några nya arbetstillfällen i ett första skede blir det knappast tal om. Tanken är i stället att hela life science-sektorn ska stärkas och att nya jobb ska kunna skapas längre fram. Marlene Burwick (S), kommunalråd i Uppsala, fanns på plats under pressträffen och ser många fördelar för Uppsala.
– Det är förstås jättespännande att satsningen sker här i stan även om tanken är att hela den svenska life science-sektorn ska gynnas, säger hon.
Hon, och även Johan Tysk, vicerektor och medlem av universitetsledningen, betonade att innovationshubben kommer att göra Uppsala universitet mer attraktivt för utländska studenter.