VM-smällen som kostade miljoner

VM i Göteborg blev en tung ekonomisk miljonsmäll för det svenska innebandyförbundet kan UNT avslöja. Nu inleds ett sparpaket som drabbar herrlandslaget hårt – något som har fått förbundskaptenen att reagera.

Baksmälla. Svenska innebandyförbundet gick back med 5,8 miljoner kronor för VM i Göteborg förra året.

Baksmälla. Svenska innebandyförbundet gick back med 5,8 miljoner kronor för VM i Göteborg förra året.

Foto: FANNI OLIN DAHL / TT

Innebandy2015-09-12 21:47

Enligt bekräftade uppgifter till UNT handlar det om ett sammanlagt minus på hela 5,8 miljoner kronor för VM i Göteborg i slutet av förra året. Även U19-VM i Helsingborg tidigare i år ska ha gått back med ett betydande belopp – vilket nu alltså gör att det svenska innebandyförbundet tvingas spara in på sina kostnader framöver.

– Vi klarade inte av att attrahera tillräckligt mycket sponsorer till VM som vi hade hoppats samt att vi fick en del ökade kostnader. Vi var helt på det klara med att vi ville arrangera världens bästa innebandyturnering och det tyckte jag att vi gjorde också med publikrekord och att samtliga matcher visades på tv, säger Thomas Engholm som är ordförande i det svenska innebandybandet.

Var det värt notan på 5,8 miljoner kronor?

– De är svårt att jämföra upplevelse kontra pengar. Men vi levererade ett VM som världen aldrig hade skådat förut. Sedan märker vi att det nu finns ett större intresse från samarbetspartner och sponsorer där vi ser att resultatet börjar komma. Jag kan inte säga att det var värt 5,8 miljoner, men vi har flyttat fram våra positioner. Det tycker jag.

Sparpaketet innebär bland annat att landslaget, med flera spelare från Storvreta, kommer att få kortare läger framöver och tvingas använda en mindre trupp samt att det blir ett mindre tjänsteutrymme för landslagsledningen. En första markering från förbundet, enligt källor till UNT, var att herrlandslaget bara hade en träning tillsammans inför helgens Finnkamper.

Herrlandslandslagets förbundskapten Jan-Erik Vaara, som nåddes av beskedet för ett par veckor sedan, visade bland annat sitt missnöje mot genom att inte medverka på superligans upptaktsträff, enligt källor till UNT.

– Beskedet innebär att vi måste göra besparingar och försöka effektivisera vår verksamhet. Jag är orolig för hur det här ska påverka landslaget och svensk innebandy, säger Vaara.

– Som det ser ut nu så måste vi kanske göra om vår planering helt för att få det att gå runt, fortsätter han.

Enligt Thomas Engholm har man utöver besparingarna för herrlandslaget även sett över verksamheten i stort och har bland annat anställt en controller för att effektivisera sina kostnader.

– Vi har definitivt kontroll på vår ekonomi. Nu ska vi bygga upp kapitalet för att ha i ladorna om det skulle komma tuffare tider. Vi ligger fortfarande på plus i eget kapital, säger Engholm.

Enligt UNT:s källor drabbar sparpaketet inte damlandslaget som redan är inne i sin planering för den kommande VM-turneringen i vinter.

Sammanlagt gick det svenska innebandyförbundet back med nära 2,5 miljoner kronor för 2014 enligt årsredovisningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!