Krantz har ett förflutet som fotbollsspelare i Danmark, Gusk och Vesta. För drygt tio år sedan kom han till ett vägskäl då han spelade med Gusk i division IV samtidigt som han dömde i division V.

– Då kände jag att jag nog inte kommer att komma så mycket högre som spelare så då lade jag av och började döma i stället fullt ut, säger Krantz när UNT träffar honom efter matchen mellan AIK och IFK Göteborg på Friends Arena.

Han började döma redan som liten och den karriären gick spikrakt uppåt. Han har varit fjärdedomare i allsvenskan sedan 2003, men som huvuddomare fastnade han fem år i division I. Numera dömer Krantz ordinarie i superettan och vissa matcher i allsvenskan. Under årets säsong blev det totalt tre matcher som huvuddomare, men ambitionen är att slå sig in permanent i den högsta serien.

Artikelbild

| Rutinerad. Johan Krantz har gjort 14 år som fjärdedomare.

– Jag vill upp i allsvenskan som ordinarie, det är målet.

Till nästa säsong?

– Det vet man aldrig, det är inte i mina händer, men jag hoppas det så klart.

Vad krävs för att du ska ta dig dit?

– Bättre coach haha, nej men det det är bara att nöta på. Erfarenhet och rutin.

Varje match granskas av observatörer och det är den vägen som man kan få chansen att bli befordrad.

– Vi får betyg på alla våra matcher och de kolla alla sekvenser, alla varningar. Gör man bra ifrån sig så får man chansen.

Är du nöjd med din säsong?

– Ja, det tycker jag. Jag är nöjd och jag hoppas att de andra, lagen och coacherna också är nöjda, säger Krantz.

Ser du några fler Uppsaladomare på väg uppåt?

– Det har varit ganska tufft för Uppsaladomare under åren, men det är kanske för att Sirius varit ganska ensamma på toppen. Vi behöver bra matcher på hemmaplan, fler träningsmatcher så att vi som domare också ska få mer träning.

Krantz siktar som sagt på allsvenskan som huvuddomare, men mellan avbytarbåsen som fjärdedomare är han en av seriens mest rutinerade efter 14 år. Och man kan säga att han har hört ett och annat under årens lopp.

– Det är mycket känslor där och det är klart att tränarna försöker att flytta fokus på oss, testa oss liksom.

Hur är Kim Bergstrand?

– Han är väl okej, han har lite åsikter om saker och ting och vi har väl inte alltid varit helt överens om man säger så. Så är det dock med de flesta tränare, säger Krantz.