Det måste vara så det ska vara på fotbollsplanen generellt och i synnerhet när det handlar om ungdomsfotboll.

Ingen fotbollsintresserad har kunnat undgå att uppfatta de tragiska situationerna när unga domare med tårar ögonen och gråten i halsen lämnar fotbollsplanen efter att ha dömt en fotbollsmatch där ledare och vuxna i publiken protesterat mot domslut, gapat och skrikit på domaren. Förolämpningar har haglat över domarinsatsen. Unga flickor har kallats ”lilla gumman”, ”djävla hora” och mycket annat nedsättande.

Vi vuxna måste besinna oss, såväl ledare som publik. Ingen domare går in på planen utan att vilja göra sitt allra bästa, på samma sätt som lagens spelare vill göra sitt bästa. Ingen, vare sig spelare eller domare förtjänar att bli utskälld eller förolämpad.

Artikelbild

| Duell. Alma Hadziresic i Alsike IF gul jagar bollen i matchen mot UIF.

Betänk att många av våra ungdomsdomare är unga människor, ofta i 13-15 års åldern. De är känsliga individer som lätt kan knäckas av dåligt bemötande från vuxna. De ska ha beröm som stärker deras självförtroende och ökar lusten att fortsätta döma fotboll. Alla som är involverade i ungdomsfotbollen vet att utan domare blir det inga matcher såvida inte ledarna själva går in och dömer matcherna. Det tror jag inte de vill göra med risk för att bli utskällda av publik och andra ledare.

Som motvikt mot alla larmrapporter när det gäller våra ungdomsdomare är det med glädje jag kan berätta om UNT-cupen i Storvreta under nationaldagshelgen. I samarbete med Eckerölinjen hade Storvreta IK satt upp ett pris för det schystaste pojk- och flicklaget i åldersklasserna P/F 10-13. Information om priset hade lagts ut på vår hemsida om cupen, laget.se/UNTcupen och lämnades i högtalarna på idrottsplatsen under hela cupen.

UNT-cupen 2016 omfattade närmare 300 lag. 566 matcher spelades under tre dagar. Många matcher var jämna och av finalkaraktär och kunde upplevas som väldigt viktiga. Ytterst få rapporter fick vi om dåligt beteende från lagens ledare. Ett lag har utmärkt sig negativt, och det laget kommer vi att kontakta och rapportera till Upplands Fotbollförbund. Alla andra lag uppträdde exemplariskt. Vi hade många lag från Stockholm, Åland och andra angränsande distrikt som gäster under cupen. Det roliga var att när jag gick runt bland lagen och ledarna fick jag bara positiva omdömen. Alla tyckte det var en trevlig cup att spela och framhöll den goda stämningen på planen och arenan. Man kan tala om en solskenscup, inte bara för att solen sken alla tre dagarna utan även för att alla upplevde en skön, trevlig och god atmosfär på arenorna i Storvreta under cuphelgen.

Jag vill med denna artikel beskriva att det går att spela ungdomsfotboll utan att såra och knäcka unga domare. Vi kan om vi vill. Närmare 300 lag, ungefär 4000 spelare och 900 ledare har visat det. Jag hoppas många vuxna, såväl ledare som föräldrar och övrig publik läser detta och tänker efter hur ska bete sig när de besöker en fotbollsplan för titta på ungdomsmatcher.