I backspegeln För 44 år sedan, på hösten 1973, spelades det första svenska mästerskapet i fotboll för damer. Öxabäck slog Rättvik i finalen med 3–0 inför 1 859, som var ett snyggt publikrekord för damfotboll.

Upplands bästa lag på den här tiden var IK Väster från Uppsala.

I den första omgången i SM-slutspelet fick Väster stryk av Hallsberg med minsta möjliga marginal – 0–1. Hallsberg gick till semifinal där man förlorade mot det blivande guldlaget Öxabäck med 2–0.

Artikelbild

| UNT i september 1974. Väster har slagit ut Alvik från Luleå och gått till SM-finalen mot Hammarby.

IK Väster fortsatte att vara det dominerande laget i det uppländska distriktet, och redan året efter, alltså 1974, nådde laget sin största framgång någonsin.

Först vann laget den uppländska serien (det fanns inga nationella serier på den här tiden) med två poängs marginal före Bälinge. På 14 seriematcher släppte laget in tre (!) mål.

I den första omgången av SM-slutspelet blev det seger med 5–1 mot Strömsbro och i den andra omgången 1–0 mot Arbrå. I kvartsfinalen ställdes laget mot Alvik från Luleå på hemmaplan.

UNT:s reporter Mats Taxén och fotografen Dick Pettersson var på plats på Österängen, dit 375 personer hade sökt sig den här septembersöndagen.

Väster med lagledaren Britt-Lis Rosendahl i spetsen hade ingen aning om vad motståndet gick för, Alvik var en helt ny bekantskap. Det var inte alls som det är i dag när man har koll på det mesta om sina motståndare – åtminstone på elitnivå.

Nu var Väster klart bäst och vann med 3–0.

Planens bäste spelare var enligt UNT Christina "Tina" Carlsson, nyförvärv från Nordia. Hon jämfördes i UNT:s spalter med herrspelare ...

Rubriken i tidningen efter Västers kvartsfinalseger var "Garrincha-finter av "Tina" Carlsson." Inne i texten stod bland annat följande att läsa: Tina hade stor show à la Roger Magnusson med klacksparkar och finter."

Efter matchen berättade Carlsson att varken Garrincha eller Magnusson var någon idol. Det var Roland Sandberg som hon beundrade mest.

Tillsammans med mittfältaren Solveig Karlsson var "Tina" Carlsson matchens lirare.

Västers mål mot Alvik gjordes av Tina Carlsson, Solveig Karlsson och Elisabeth Larsson.

I SM-semifinalen ställdes Väster mot Hammarby som vann med 2–0.

I finalen, som spelades på Gamla Ullevi i Göteborg, vann Jitex mot Hammarby med 1–0 efter mål av Gill Appelgren. 1 552 tittade på.

Det dröjde inte många år förrän Väster försvann från fotbollskartan och Bälinge blev den ledande klubben i distriktet.