Tränaren som lever på hoppet

Han har hjälpt flera friidrottare och andra idrottare att utveckla sin snabbhet och explosivitet. Richard Andersson firar tio år som tränare och ser framåt. "Det går att få stora resultat på ganska kort tid", säger friidrottstränaren.

"Agnes ville bli kvickare i vändningarna och det var nytt för mig eftersom jag är van vid att man springer rakt i friidrott"

"Agnes ville bli kvickare i vändningarna och det var nytt för mig eftersom jag är van vid att man springer rakt i friidrott"

Foto: Tobias Skagerström

Friidrott2018-04-26 08:00

Med bestämda rörelser lyfter Agnes Nyberg upp ett knä i taget samtidigt som hon står lutad mot väggen i IFU Arena.

Hon visar vant upp övningarna som hon och hennes fystränare Richard Andersson gjorde för att förbereda henne inför säsongen med Uppsala Fotboll i elitettan.

– Agnes är väldigt ambitiös och hon vi arbetade som mest ihop i november och december. Sedan började hennes ”vanliga” säsong med klubb- och landslag. Men hon har fått med sig flera övningar och tips som hon kan göra om hon vill, säger Richard Andersson.

Duon gjorde runt två pass i veckan med olika rörelser och tekniker.

– Agnes ville bli kvickare i vändningarna och det var nytt för mig eftersom jag är van vid att man springer rakt i friidrott. Då fick jag tänka om och anpassa mig efter det. Varje individ skiljer sig åt och det gäller att hitta styrkor och svagheter som man kan jobba med för att utveckla individen, säger Richard Andersson.

Han har även hjälpt bland annat Sirius bandy under en försäsong, fotbollsspelarna Johan Andersson (Djurgården), Moses Ogbu (Sirius) och Fanny Lång (AIK).

– Det går att få stora resultat på ganska kort tid, många lagidrotter skulle tjäna på att ha bra hopp- och löpteknik. Under sin försäsong förbättrade Sirius Bandy sina hoppvärden med 13 procent och det är vuxna män som tränat hela sina liv, säger Richard Andersson.

Vanligtvis är Richard friidrottstränare inom Upsala IF där han leder pass för Friidrottsgymnasiets elever på förmiddagen och på kvällen har han hand om olika pass för föreningen.

I rollen tillkommer även planering och marknadsarbete inför tävlingar som bland annat Blodomloppet och Nordenkampen.

– I år flyttar Blodomloppet från Studenternas till Gränby sportfält och det är mycket jobb med att flytta all infrastruktur. Det är allt ifrån var bansträckningen ska gå, till var ambulanserna ska stå till el och ljud. Det är lika många som springer Blodomloppet som deltar i Vasaloppet så det är mycket som ska stämma.

Inom Upsala IF är Richard specialiserad på träning i grenarna längdhopp, höjdhopp, tresteg och häcklöpning. Han tränar olika åldrar från 16 år och uppåt.

– Hoppgrenarna har alltid legat mig varmt om hjärtat och friidrott är en sport där allting mäts så man kan lätt se resultat om träningen fungerar. Vi filmar och analyserar mycket för att hela tiden utvecklas.

Hans egen friidrottskarriär började i Alunda som ung innan den fortsatte i Upsala IF och sedan studerade han på friidrottsgymnasiet i Falun.

Vid 22 års ålder sadlade Richard om från sin egen aktiva karriär inom tresteg till tränare på grund av ryggproblem.

– Jag har hållit på med friidrott större delen av livet, jag hade väl lite naturlig studs i benen men var inte så snabb. På fotbollsplanen sprang jag ofta ifrån motståndarna men hade inte alltid med mig bollen och det gjorde att jag intresserade mig för friidrott.

Richard får en del förfrågningar om att hjälpa lokala ungdoms- och juniorlag med löpteknik och har svårt att tacka nej. När han tar sig an nya idrottare börjar han med ett explosionstest som tar drygt en timme för att se hur de ska arbeta med fysiken eller tekniken.

– Det är spännande att se människor utvecklas oavsett vilken sport det handlar om. Sedan lär jag mig nya saker hela tiden och utmanas. Som när David Thorén i Sirius Bandy bröt båtbenet i handen tidigt på försäsongen fick jag lägga upp ett styrke- och fysprogram där han inte behövde använda handen. Det krävdes mycket tankeverksamhet och nyfikenhet men sen gjorde han mål i första matchen efter skadan och det var otroligt rolig.

Richard är inne på sitt nionde år som tränare och ser inget slut utan gillar sitt jobb mer och mer.

– Jag blir mer ödmjuk inför uppgiften för varje år som går. När jag började tänkte jag att det inte kunde vara så svårt att träna någon till att springa fort eller hoppa långt. Men det är inte bara att ta ett program och applicera det på alla aktiva utan man måste verkligen se till individen och utveckla både styrkor samt svagheter.

Richard Andersson

Ålder: 30 år.

Bor: Gränby.

Gör: Friidrottstränare inom hopp och häck samt frilansande tränare.

Egen aktiv karriär: Började med friidrott när han var sju år och bytte senare klubb till Upsala IF. Studerade på friidrottsgymnasiet i Falun och la av med friidrotten 2009 och sadlade om till tränare.

Moderklubb: Alunda SK.

Richard Andersson tipsar

Richards fyra tips för att bli snabbare/explosivare:

1) Jobba in grundläggande teknik i hopp och löpning innan du adderar hastighet/power.

”Ingen idé att börja nöta om du kan inte kan göra det bra tekniskt. Gör det bra i lugnt tempo/lätta vikter innan du höjer intensitet”.

2) Successivt i steg öka hastighet och svårighetsgrad i övningarna.

3) Pulsera, periodisera och variera övningar för att undvika överbelastningsskador.

”Variera träningen för att undvika skador och utmana kroppen.”

4) Se till individen, vad behöver hen utveckla och varför? Var självkritisk som tränare!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!