”Syftet är att vi ska få andrum”

Under onsdagen höll Almtuna presskonferens med anledning av att klubben ansökt och beviljats rekonstruktion. ”Syftet är att vi ska få andrum”, säger ordföranden Roger Lodén.

Pressträff med Almtuna och Roger Lodén.

Pressträff med Almtuna och Roger Lodén.

Foto: Tomas Lundin

ISHOCKEY2015-01-21 15:52

Videon är inte längre tillgänglig

Det var en påtagligt trött och sliten Roger Lodén som tillsammans med vice ordförande Anders Wärefors samt styrelseledamöterna Josef Mattsson och Jörgen Enström mötte ett samlat pressuppbåd i Metallåtervinning arena. Just nu ligger Almtuna skuldmässigt 2,5 till 3 miljoner efter budget för den här säsongen (en budget som höjts från från 20,4 till 23,2 miljoner kronor) och har en sammanlagd leverantörsskuld på 3,1 miljoner kronor, enligt rekonstruktionsansökan.

– Vi har under många år kämpat med en ansträngd ekonomi och har med nöd och näppe klarat oss år för år samtidigt som vi har presterat bra sportsligt. Vi har 450 spelare i vår ungdomsverksamhet och har ett framgångsrikt gymnasium där 28 av eleverna i dag spelar på elitnivå. Upprinnelsen till beslutet om rekonstruktion är att vi känner ett ansvar för att ungdomsverksamheten ska få fortsätta, säger Lodén.

Anledningen till att skulderna har växt kraftigt beror enligt Lodén på att marknadssidan har haft en jobbig höst och vinter, där styrelsen inför säsongen lade en högre budget än tidigare då man gjorde bedömningen att det fanns en chans till SHL-spel nästa säsong (enligt uppgifter till UNT så skulle Gränbyhallen i så fall få dispens).

– Vi sålde bra på marknadssidan under sommaren och i början av hösten, sedan fick vi skador och sjönk i tabellen. Då gick det sämre och det kom mindre publik. Vi sålde dessutom mindre i kioskerna, fortsätter ordföranden.

Hade ni kunnat undvika en rekonstruktion?

– Om vi hade sålt mer sponsring.

Under tisdagskvällen, efter att ansökan om rekonstruktion skickats in till Uppsala tingsrätt (som senare beviljats), berättade Almtuna om läget för sina sponsorer på ett extrainsatt möte.

– Min uppfattning var att det mottogs positivt och att det finns många som vill hjälpa Almtuna, säger Anders Wärefors.

Tidigare har AIK, Leksand och Timrå (för att nämna några ishockeylag) gått igenom en rekonstruktion. Något som har retat upp ishockey-Sverige då lagens löner har betalats av den statliga lönegarantin (maximalt tre månader). I Almtunas fall kommer lönegarantins summa bli runt 1,5 miljoner kronor för perioden. Klubben ser inget moraliskt tveksamt i sitt agerande.

– Nej det tycker jag inte. Vi tycker att vi har tagit ansvar och har gjort oss av med de dyraste spelarna och vi har tagit det här beslutet i ett tidigt skede.

Med på presskonferensen fanns även rekonstruktören Håkan Rudström, som inte vill uttala sig närmare om arbetet framöver.

– Jag har inte hunnit sätta mig in tillräckligt i klubben för att uttala mig än. Den 10 februari kommer tingsrätten att sammanträda med borgenärerna och göra upp om en rekonstruktionsplan i fall rekonstruktionen ska fortsätta.

Vad händer om den inte går igenom, går klubben i konkurs då?

– Nej, det behöver inte bli konkurs. Då finns möjligheten att klubben kan göra upp direkt med borgenärna själva.

Framöver kommer Almtuna i samarbete med Håkan Rudström att jobba fram en handlingsplan. Det ryktas om en eventuell bolagisering av a-lagsverksamheten.

– Det vill jag inte spekulera i. Vi kommer att titta på alla möjligheter som är bra för Almtuna. Fokus är att få en sund ekonomi och erbjuda en annan produkt, säger Roger Lodén.

Kan det bli aktuellt att ni tvångnedflyttar er själva på grund av ekonomin?

– Nej, det finns inga sådana planer. Om vi spelar i hockeyettan nästa säsong så ska det vara på grund av sportsliga skäl.

Varken ungdomsverksamheten eller Almtunas damlag ska beröras av rekonstruktionen, enligt Håkan Rudström och Roger Lodén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!