För första gången på massor av år ligger Karlskoga – eller Bofors som man hette tidigare – väldigt illa till i tabellen. Klar jumbo just nu.

Dessutom talar statistiken till Almtunas fördel. Under de senaste tio åren har lagen mötts 20 gånger i Gränbyhallen och tabellraden är denna: 11 6 3. Det är alltså en klar hemmafördel, men skenet bedrar en aning.

Bara två av matcherna har slutat med större Almtunasegrar än två mål (4–0 08/09 och 6–3 11/12) och de flesta av de övriga mötena har varit spel- och målmässigt väldigt tajta.

– Att Karlskoga ligger sist spelar ingen roll, om man tummar två eller tre procent på vad man ska göra så vinner man inte i den här serien. Om vi inte är påslagna för match så är vi inte ens ett mittenlag, säger tränaren Martin Gudmundsson.

Mot Västervik var det lite si och så med den saken – ändå blev det poäng.

– Vi måste hitta tillbaka till vårt spel, och spelar vi som vi ska med noggranhet och fart så ska vi ta tre poäng, säger backen Erik Flood, som gjorde sitt första mål för säsongen när han gjorde 0–1 mot Västervik.

– Det är klart att det var skönt att göra mål, men det spelar ingen roll när vi förlorar, säger Flood.

Förklaringen till Almtunas succé den här gången är enkel om vi får tro Flood.

– Vi spelar för varann och alla har köpt den roll man fått.

Flood är ingen statistiker, men han har förstås någorlunda koll på var laget ligger i tabellen. Det blir någon titt på swehockey på nätet, men i övrigt koncentrerar han sig på spelet.

Karlskoga då? Vad tror du om onsdagens match?

– Vi ska se till att göra en helt annan match än mot Västervik, som inte var bra. Jag tror att det kan kan bli en bra match.

Martin Gudmundsson var inte nöjd med insatsen mot Västervik och förväntar sig en helt annan inställning i kväll mot Karlskoga.

– Vi känner en revanschlust. Energinivån är påfylld och klar.

Det blir samma spelartrupp som senast. William Quist är alltså fortfarande utanför laget efter den våldsamma smäll han fick mot Björklöven.

Som UNT skrev om för någon vecka sedan försökte Quist cykla lite lätt (vädligt lätt, enligt Gudmundsson) men det blev ett ordentligt bakslag direkt. Just nu är det dock inte aktuellt med någon ersättare för Quist.

– Men det är klart, om allt känns rätt så kommer vi förstås att bolla den spelaren, men just nu är det inte aktuellt med någon, säger Gudmundsson.