Fotbollen fortsätter att locka barn i samma utsträckning som tidigare men numera har man fått ett helt nytt problem. Innan junioråldern lämnar ungdomarna fotbollen. Främst på flicksidan men även på pojksidan ser statistiken mörk ut.
– Vi måste ta det här på allvar, säger Ingmar Alm, som är ordförande i Upplands fotbollförbund.
2005 var det 534 pojklag i Uppland mellan 10 och 16 år. 2010 var det bara 396 lag och 2012 hade det sjunkit till 369 lag.
På flicksidan ser det inte bättre ut.
2005 hade man 254 lag från 10 år upp till junioråldern. 2010 var siffran nere på 158 lag och där ligger den även i dag.
– Vi har lokaliserat problemet och nu måste vi göra något åt det. Jag tror att det handlar om att alla ungdomar inte vill vara med och spela i de tävlingsformer som finns just nu, och här måste vi hitta något nytt, fortsätter Karl-Erik Nilsson.
I Uddevalla och i klubben IK Rössö har man gjort en helt ny satsning inom detta område kommande säsong för att få tillbaka spelare som har slutat för att möjligen locka dem till att bli ledare på sikt.
I Uppland kämpar man med frågan.
– Det är en brant kurva som vi måste bryta. Oron hos mig ligger i att det är lika många som tidigare som börjar med fotboll men fler än tidigare som hoppar av, säger Ingmar Alm, som nu kräver förändringar ute i klubbarna.
Han hänvisar till den spelarutvecklingsplan som förbundet tagit fram och betonar vikten av lek i samband med fotboll för unga.
– Vi var överens om detta på vår ordförandekonferens men sedan vet jag att klubbarna inte styr över lagen i föreningen, vissa lag är för starka och utbildning är därför det viktigaste. Varje klubb borde ha en policy för ungdomsfotboll, ett levande dokument.
Vilka förändringar vill du se?
– Spelare under tolv år ska inte träna, de ska leka och spela. Blir det för avancerat för tidigt så ledsnar många och det är det vi fått se nu.
Men Alm menar också att man måste tänka större än så.
– Jag vill att man uppmuntrar barn att hålla på med fler idrotter. Det gynnar alla.
I Göteborg har man höjt åldrarna så att man spelar fem-, sju- och niomanna längre och börjar med 11-manna först vid 14 års ålder. Vilka förändringar som vi får se i Uppland framöver återstår att se förutom det som man klubbade igenom på repskapet i november.
– Det är alltid svårt med förändringar, jag minns när vi införde femmannaspel och det bildades en piratcup som körde vidare med sjumanna ett år.
Vad hoppas du på i framtiden?
– Om tre år hoppas jag att vi ser en ökning av flicklag från 14, 15 och 16 år och även på pojksidan hoppas jag vi får se fler 15–16-årslag. Vi på förbundet kan hjälpa till med tränar- och ledarutbildning men själva genomförandet måste föreningarna stå för.