När Uppsala Kommun under torsdagen bjöd in till ett offentligt möte med anledning av Dalkurds kommande flytt fanns klubben representerad av vice vd Zilan Lawan, sportchefen Adil Kizil och akademiansvarige Johan Gustafsson.

Den senare berättade under mötet om att Dalkurd initialt i Uppsala kommer att satsa på att ha barn- och ungdomslag i utsatta områden där det finns ett behov.

Adil Kizil berättade mer efteråt.

– Vi är inte här för att trampa på någon annan och ta spelare från andra föreningar. För oss är det viktigt att kolla i Uppsala var det behövs, och de åldrarna vi kommer att gå in på är det nog ingen som kommer att bli trampade på, utan det handlar om de allra yngsta och bollek i början, säger sportchefen.

Från Sef (svensk elitfotboll) finns det ett krav att varje klubb i superettan och allsvenskan behöver driva en akademiverksamhet, det vill säga lag med elitförberedande träning och matchmiljö. En sådan verksamhet har Dalkurd haft i Borlänge där den blir kvar – liksom klubbens U17- och U19-lag.

– Men det kommer vi att ha i framtiden i Uppsala, men inte i dagsläget. Vi har en samarbetsklubb i Borlänge (Forssa BK) som är kopplad till oss där vår akademi kommer att vara, säger Adil Kizil.

Just nu är Sirius den enda klubben i Uppsala med certifierad akademiverksamhet enligt svenska fotbollförbundet.