Rospiggarna har ett av Sveriges bästa speedwaylag, och nu satsar man även på ett isracinglag i elitserien.

Serien består av fem lag, tio omgångar sammanlagt. Seriesegraren tar SM-guld, men dit är det långt för Rospiggarna. Örnsköldsvik med bland andra Stefan Svensson, född 1958, och sonen Niclas tillsammans med Ove Ledström är favorit till guldet.

Rospiggarna kommer till start med följande preliminära lag: Jan Klatovsky, Jussi Nyrönen, Jonas Andersson och Michael Jarl.

Andersson är det lokala inslaget i Rospiggarna. Han kommer från Östhammar men bor numera i Uppsala. Det är tjecken Klatovsky, som även kör i VM-serien, som är ankare i laget.

Tanken var att tysken Max Niedermaier skulle köra, men han är ännu inte klar för klubben. Inte heller ryssen Igor Saidullin finns med i laget på turnén i Norrland.

När det gäller hemmapremiären (sammandraget i Hallstavik) den 20 januari så är det tänkt att Rospiggarna ska kunna ställa sitt absolut bästa lag på banan.

Just nu är det sex centimeter is på HZ Bygg Arena. Det behövs 8–9 centimeter till för att kunna genomföra tävlingen.

– Jag är inte orolig. Enligt prognosen ska det komma lite kyla nu och när vi väl har fått is tål den plusgrader under några dagar. Det är solen och dagsmejan som tar hårt på isen och någon sådan har vi inte den här tiden på året, säger Mikael Teurnberg, som bland annat är lagledare i Rospiggarnas speedwaylag.