På väg mot rejält plusresultat

Almtuna gör sitt bästa ekonomiska resultat på mycket länge och prognosen pekar på ett plus på en halv miljon kronor. En god kostnadskontroll ligger bakom framgången enligt klubbens ordförande.

Glada miner i Almtuna efter att klubben är på väg att göra ett riktigt bra ekonomiskt resultat.

Glada miner i Almtuna efter att klubben är på väg att göra ett riktigt bra ekonomiskt resultat.

Foto: Tobias Skagerström/Sven-Olof Ahlgren

Ishockey2018-05-09 08:00

UNT kunde redan i slutet av mars berätta att Almtuna kände sig bekväma med att möta det nya ekonomiska kravet på att ha en och en halv miljon kronor i eget kapital för att beviljas elitlicens till nästa säsong. Och den uppfattningen har man fortfarande. Verksamhetsåret för den gångna säsongen slutade den sista april och det är siffrorna fram till dess som gäller. Och prognosen säger alltså att Almtuna ska göra ett plusresultat på ungefär en halv miljon kronor. Minst. Det innebär i så fall att Almtuna, som riskerade konkurs för bara några år sedan och tvingades till en rekonstruktion, gör sitt bästa ekonomiska resultat på mycket länge.

– Det är väldigt kul att föreningen tar ett steg på vägen. Ska vi nå målet om att nå SHL och få till en ny arena måste vi ta kliv, säger Fröberg.

Men ...

– Jag vill ändå reservera mig lite innan allt är klart och godkänt av revisorn.

Vad ligger bakom det fina resultatet?

– Det som bidrar är ett fortsatt stort intresse från våra partners, stora som små, att det har köpts aktier i vårt idrotts-AB men självklart också om en bra kostnadsstyrning. Det är en helhetsdel som gör det.

UNT har tidigare berättat om att Hockeyallsvenskan under året tillfört 500 000 kronor till var och en av de 14 klubbarna som gemensamt driver ligan. Detta för att hjälpa klubbarna med att möta de nya kraven på 1,5 miljoner kronor i eget kapital mot tidigare en miljon kronor.

– De pengarna har vi räknat in och vetat om länge. De har varit en del av vår budgeterande process, säger Fröberg.

I årsbokslutet har man också med utbildningsersättningen för till exempel Gustav Lindström som blev klar för SHL och Frölunda innan verksamhetsårets slut. Hur stor ersättningen blir har att göra med en rad faktorer men enligt de uppgifter UNT tidigare presenterat skulle den försäljningen kunna inbringa Almtuna ett sexsiffrigt belopp. Kanske rentav en halv miljon kronor. Alltså lika stort som Almtunas plusresultat nu ser ut att bli. Men ordförande Fröberg tycker inte att man kan säga att plusresultatet enbart beror på Lindström-pengarna.

– Nej. Det är många bäckar små. Det är snarare jätteenkelt: en jättebra kostnadskontroll som ligger bakom, säger han.

Årsbokslutet ska vara klart och inskickat till licensnämnden senaste 31 maj.

Känner du dig fortfarande trygg med att ni kommer att klara licenskraven?

– Absolut. Så mycket vågar jag säga.

Den 4 juni kommer de exakta siffrorna att presenteras på Almtunas årsmöte. Då kommer med största sannolikhet också Niclas Fröberg att väljas om som ordförande. Han har i alla fall själv valt att tacka ja till att bli omvald efter att ha fått frågan av föreningens valberedning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!