Det har snart gått snart tre säsonger sedan Mika Kohonen tvingades bort från Storvreta. Efter ett år med spel i Finland kom han tillbaka i den svenska superligan när han skrev på för Helsingborg. Nu är han inne på sin andra säsong i Skåneklubben där han snittar en poäng per match. Förra säsongen blev det 36 poäng på lika många matcher och så här långt in på nuvarande säsong har han producerat nio mål och tio assist på 18 matcher.

Kontraktet går ut i vår och även om han säger att det är öppet inför nästa säsong och att han pratat lite med Helsingborg verkar han vara inne på att det blir en flytt hem till Uppland och Alsike, där familjen finns, på permanent basis.

– Väldigt mycket pekar mot det.

– Det har varit en tuff höst och det är tredje året jag är borta. Det börjar tära på familjen och det kan vara dags för den unge mannen att komma hem, säger finländaren.

Och uppgifter till UNT gör gällande att han ska vara intressant igen för Storvreta. Kanske i en tränarroll. Kohonen ska ha kontaktats. Men själv är han fåordig och säger att UNT:s uppgifter mest är spekulationer..

– Det är ingenting konkret, säger han.

Och det är i första hand som spelare han ser sig den närmaste framtiden.

– Jag vet själv vad jag pallar. Jag är 40 år men min plan är att spela ett år till och ett VM till. Och är man på VM-nivå räcker man till för alla lag.

I Helsingborg har Kohonens landsman Juha Kivilehto fram till nyligen fungerat som spelande sportchef. Skulle Kohonen kunna vara spelande assisterande tränare?

– Redan för länge sen fick jag frågan om att vara spelande tränare men då tyckte jag att det var för tidigt. Men det är väl samtidigt en liknande roll jag ändå har haft, som bollplank till tränaren.

Det var nuvarande Storvretatränaren Stefan Forsman som 2015 tog beslutet om att inte inte förnya Kohonens kontrakt.

– Mitt uppdrag i Storvreta är att bygga nytt inför framtiden och att ta nästa steg i klubbens utveckling, sade Forsman då.

Samme Forsman har för UNT berättat att han nu högst troligt är inne på sin sista säsong som tränare för Uppsalaklubben.

Kohonen säger att han sedan uppbrottet behållit kontakten med människor i och runt Storvreta.

– Jag har alltid sagt att Uppsala är mitt hem, inte minst med historiken jag har med klubben.