Jesper Nielsen är en av de viktigaste stöttepelarna när det svenska handbollslandslaget inleder EM mot Island i Split. Östgöten är tänkt som försvarsgeneral, men lär också få mer speltid framåt i och med att mittsexkollegan Andreas Nilsson har blivit pappa och tackat nej till EM.

Så här stor roll har jag väl inte haft i landslaget tidigare, även om jag redan förra året fick en lite större roll i anfallet, säger Nielsen.

Fick hjärnskakning

I början av säsongen drabbades 28-åringen av karriärens tredje hjärnskakning. Nielsen är helt återställd och säger att han inte känner någon rädsla på planen, men i ett stjärnspäckat PSG har han under hösten haft svårt att få mycket speltid. Efter att ha varit krasslig och missat första genrepet mot Ungern var Nielsen tillbaka i det andra i Partille i måndags.

Det var jätteskönt. Jag har inte spelat båda vägarna under hösten i klubblaget, så det var skönt att få de minuterna i kroppen, säger Nielsen, som efter säsongen lämnar den franska huvudstaden för Tyskland och Rhein-Neckar Löwen.

Sveriges försvarsspel var ett frågetecken i Ungernmatcherna – 29–29 respektive 31–29 – men Jesper Nielsen tror och hoppas att det blir bättre när viktiga EM-poäng står på spel.

Jag är inte speciellt orolig, jag tror att det kommer sitta där när det gäller, säger han.

"Väldigt viktig"

Förbundskapten Kristján Andrésson om Nielsens betydelse för laget:

Jag tycker att Jesper spred lugn och trygghet när han var inne på planen mot Ungern.
Jag tror att vi kan använda honom runt 45 minuter per match. Som det känns nu är han väldigt viktig för vårt försvarsspel, så vi kommer nog prioritera att ha med honom där större delen av den tid han spelar.