I backspegeln Året var 2003 och Sirius var som vanligt bäst i stan i bandy. Men tiderna var på väg att förändras. Sirius gjorde ingen bandysupporter glad den här säsongen. Bara tre segrar och degradering.

Bandyn var "död" i Uppsala – igen.

Men det var då som Vindhemspojkarna med tränaren Mats Söderman i spetsen klättrade upp på tronen samtidigt som Sirius hasade ner.

Det stod tidigt klart att VP skulle bli att räkna med i playoffserien, där segraren skulle ta steget upp i allsvenskan.

När det återstod en omgång av enkelserien (sju matcher) så hade VP skaffat sig ett jätteläge.

Så här såg tabellen ut:

1) VP +11 och 9 poäng

2) Gustavsberg +9 och 9 poäng

VP gästades av Värmbol/Katrineholm i den sista omgången, jumbolaget som var helt borta från allt vad avancemang och kval hette. Samtidigt ställdes Gustavsberg mot Skutskär, ett lag som jagade en allsvensk kvalplats.

Det var upplagt för dramatik, men så värst dramatiskt blev det aldrig.

VP öste in mål på Värmbol/Katrineholm (det blev 14–2) och eftersom det var jämnt mellan Gustavsberg och Skutskär (slutade 2–1) så var saken klar.

Efteråt skrev UNT:s Carl Göransson att "lille liraren Daniel Skarps gled omkring i omklädningsrummet med segercigarren i mungipan." För övrigt samme Skarps som knockade Johan Hydling i kvalmatchen mellan Sirius och Ljusdal i fjol.

VP:s segerfest hölls på en krog i Uppsala och klubbens ordförande Michael Nicklasson konstaterade att omsättningen måste öka från 800 000 kronor till 2 800 000 för att klara sig i högsta serien.

Och det var just på den punkten som allt sprack ...

Bara lite mer än en månad efter den sportsliga succén skrev UNT om VP:s miljonunderskott som landade på 1,3 miljoner kronor, och ett par dagar senare kom nästa rubrik: Det jäser i krisdrabbade VP.

Det var alldeles uppenbart att det skulle bli jobbigt för VP att realisera den allsvenska platsen – och i mitten av augusti kom beskedet att VP drar sig ur serien och anledningen var att man inte fick ihop något lag.

Just den anledningen var en sanning med modifikation. Med en bra ekonomi hade man naturligtvis fått ihop ett lag som spelat i allsvenskan.

Tränaren Mats Söderman var både förbannad och ledsen och gav en känga till många av spelarna:

– För mig kom det som en chock att man kan ha ett sådant engagemang att spela upp ett lag i allsvenskan men sedan inte vilja spela där när man väl gått upp upp.