Häromdagen blev det klart att Roger Melin kliver in i Almtuna.

Han kommer att ikläda sig någon form av mentorsroll för tränarna. Ett bollplank.

– Jag kommer att vara nere i Uppsala en eller två gånger i veckan. Minst en gång kommer det i alla fall att bli, säger Melin, som bor i Gävle, en stad som blivit hans hem, kanske för alltid.

– Tanken är att jag ska stötta ledarteamet om de behöver hjälp eller fastnar.

Melin har redan inlett sitt arbete i Almtuna. Han har träffat Marcus Ragnarsson och Martin Gudmundsson vid två tillfällen – måndag och tisdag.

Det finns säkert någon som undrar om Roger Melin kommer in i Almtuna för att ta över och bli någon sorts general manager med övergripande ansvar, men det är inte aktuellt. På den punkten är Melin glasklar.

– Tränarna ska inte känna mig som något hot. Jag är här för att jag hoppas kunna bidra med något och vill inte oroa eller trampa någon på tårna. Om den känslan finns så kliver jag år sidan direkt, säger han.

I över 30 år har Roger Melin varit ishockeytränare – oftast med framgång.

Det började i hemstaden (som han lämnade som 16-åring) Enköping och slutade (?) i Brynäs, den förening som han förde till SM-guld 1999.

– Det där med att stå på isen och träna ett lag ... det har jag gjort. Det känns som om den tiden är förbi. Niklas Wikegård har sagt till mig i flera år att jag borde sluta och göra något annat inom hockeyn, något åt mentorshållet.

Nu har Roger Melin gjort det som Wikegård föreslog. Han har tagit det första steget mot en delvis ny roll inom ishockeyn.

– Jag har jobbat med hockeyn i 31 år på olika nivåer och hoppas att jag kan bidra med något och ge tillbaka lite av det jag har fått genom åren.

Melin är född 1956 och fyller alltså 62 år nästa år. Ingen ålder att tala om, om man över huvud taget ska tala om ålder i det här sammanhanget. Hur som helst, han är inte mätt på ishockeyn.

När UNT frågar om engagemanget i Almtuna känns kul tvekar han inte:

– Det blir en ny roll för mig och det är därför jag känner mig peppad. Det är roligt att fortsätta känna sig delaktig även om jag är i utkanten av det. Det är spännande.

Nu slänger Melin i en brasklapp, som tydligt visar den ödmjuka inställningen:

– Jag vet inte om Almtuna har något större behov av mig just nu, det får vi se. Jag har själv haft hjälp när jag varit tränare och ibland har det känts bra och andra gånger har det egentligen inte funnits behov av det.

Melin kommer att jobba i Almtuna resten av säsongen, det är helt klart.

– Sedan får vi utvärdera. Finns det inget behov finns det heller ingen anledning att fortsätta.

Marcus Ragnarsson har bara gott att säga om det nya samarbetet. Han och Martin Gudmundsson ser inte Melin som något hot.

– Vi har pratat mycket om Rogers roll och det är lite upp till mig och Martin hur det ska se ut. Vi ser Roger mest som en resurs. Det är inte så att han kommer in och tar över i båset och på träningarna, säger Ragnarsson.

Nästa gång Melin kommer till Uppsala är i nästa vecka.

– Jag ska stämma av och prata lite skit med dem, säger han med ett skratt och på ett sätt som stryker under att han "spelar andrafiolen."