Förutsättningarna inför den avslutande omgången i elitserien är enkla för Sirius. Vid seger borta mot Hammarby under fredagskvällen slipper laget kvala för att hålla sig kvar för första gången på sex år. Vid förlust är Sirius beroende av hur det går i matchen mellan Kalix (jumbo) och Tillberga. Västeråslaget har en poäng mindre än Sirius, fast bättre målskillnad. Förlorar Sirius mot slutspelsklara Hammarby krävs det även att Tillberga gör det i Norrbotten. Vid lika poängantal blir det kval för Uppsalalaget. Ett kval som kan bli kännbart ekonomiskt då elvan hamnar i samma kvalgrupp som Kalix och tvingas till en bortaresa norrut som brukar kosta någonstans mellan 50 000–100 000 kronor.

– Vi spelar för att komma så högt upp i tabellen som möjligt. Målet är att spela i elitserien även nästa säsong. Så visst vore det skönt att slippa kvala den här säsongen. Det vore häftigt, säger Tobias Engstrand.

Matchen borta mot Hammarby förra säsongen (16 december) var minst sagt dramatisk. Sirius ledde med 3–2 när hemmalaget fick en straff i slutminuterna (Adam Gilljam sköt i ribban). Kort därefter avgjorde Engstrand.

– Vi slet för varandra och krigade hela matcher. Det var speciellt. Sedan hade vi lite tur. Men vi har bra bilder med oss bra därifrån, fortsätter Siriusspelaren.

När lagen möttes i premiären på Studenternas IP tidigare den här säsongen slutade det 2–2.

– Vi går in i den här matchen med jättebra känslor. Visserligen förlorade vi både mot Bollnäs (3–4) och Västerås (0–6), men vi är inte missnöjda med våra insatser. Vi känner att vi har en bra chans mot Hammarby, säger Tobias Engstrand som förra säsongen gjorde åtta mål i elitserien och som hittills den här säsongen har gjort fem.

– Så här långt har det varit lite både och för min del. Jag har haft några formtoppar och några tyngre perioder. Men överlag har det varit en godkänd säsong för mig tycker jag.

Vad talar för att du på nytt avgör mot Hammarby?

– Det får vi se. Jag siktar bara på att göra en bra match och ge allt för laget. Bara vi vinner så är jag nöjd.

Noterbart är att Sirius den här säsongen har spelat ihop 19 poäng. Det är den bästa skörden sedan säsongen 2012/2013 då det blev 22 poäng. Förra säsongen blev det bara 8 poäng.

– Det är många som har tagit till kliv och sedan har vi fått in ett par runtinerade spelare och har fått ihop gruppen på ett sätt vi inte fick förra säsongen, säger Tobias Engstrand.