Killar och tjejer tränar tillsammans, ett koncept som uppenbarligen fungerar. Bollen går som på ett snöre inne i Gottsundas sporthall. Jag tar plats uppe på läktaren och tränarduon ropar upp Agnes Nyberg, förra veckan stod hon för ett hattrick i Svenska cupen. Hon berättar med stor glädje och passion om hennes resa från distriktslaget till elitlägret i Halmstad, för att sedan få äran att sätta på sig den gulblåa landslagsdräkten. Dessutom med kaptensbindeln runt hennes vänstra arm.
– Det händer något med mig när jag tänker på landslaget. Att få sjunga nationalsången och representera sitt land, jag blir glad och stolt av blotta tanken, säger Nygren.
Med en orange väst kommer sedan Siriusspelaren Josef Alkufi som var på landslagsläger på Bosön i somras (leddes av Roland Nilsson). Men det första han berättar är hur nöjd han är med verksamheten här i Gottsunda.
– Det känns som det är här allting börjar. Vi tränar väldigt mycket och det är här vi lägger den tekniska grunden. Det var riktigt roligt vid Bosön, man fick nya bekantskaper och skaffade vänner, säger Josef Alkufi.
Den vänsterfotade Julius Brekkan skiljer sig lite från övriga elever, han har dubbelt medborgarskap, svensk och isländskt. Inte nog med att han blev uttagen till ett future team-läger (ett läger för aktuella ungdomslandslagsspelare som saknar lite fysisk styrka). Han blev dessutom uttagen till en isländsk ungdomslandslagstrupp.
– Det är väldigt roligt och jag inte behöver ”välja land” innan U-21. Jag tränar sex gånger i veckan och väldigt mycket på egen hand. Jag försöker hela tiden att utveckla mina spetsegenskaper, säger Julius Brekkan.
Vid sidan om planen sitter en elev som på allvar ska testa sina vingar till sommaren. Idag är han förkyld men ändå på plats vid sidan om. Efter elitlägret i Halmstad blev Benjamin Kimpioka kontaktad av Premier League-klubben Sunderland som nu erbjudit honom en plats på deras akademi.
– Det är väldigt roligt men det kommer bli tufft. Deras anläggning var häftig, tanken är att man ska förberedas inför Premier League men konkurrensen är väldigt hård och det är mycket som ska fungera, säger Benjamin Kimpioka.
Kindlund och Rydstrand gör mig sällskap på bänken. Båda två mumlar bistert eller skrattar belåtet i takt med passningsspelet några meter ifrån oss. De berättar om två elever som dessvärre inte är på plats. Leonardo ”Leo” Garroz, också han var med på landslagslägret på Bosön och Melker Netinder som är på ett annat blågult äventyr. Jag ringer upp Leo.
– Jag var inte med på elitlägret i Halmstad men jag blev ändå uttagen till landslagslägret på Bosön. Det var roligt att mäta sig med andra spelare från Sverige. Här i Gottsunda kör vi mest teknik, jag tycker Ola och Björn är jävligt bra, säger Leonardo Garroz.
Jag får även tag på multitalangen Melker Netinder via telefon. Också han går i fotbollsklassen 9A. Till vardags spelar han i Sirius, han var med på elitlägret i Halmstad men han blev inte uttagen till lägret på Bosön. Men han grämer sig inte allt för mycket just nu.
– Jag var med på elitlägret i Halmstad som lagkapten, men blev tyvärr inte uttagen till Bosön. Men för tillfället deppar jag inte då jag ska på ett alpint landslagsläger för juniorer i Slovenien, säger Melker Netinder.
Gottsundaskolans fotbollsprofil har en tydlig idé. Eleverna ska få bästa möjliga förutsättningar inför eliten. I klass 9A har alltså sex elever redan varit med på landslagsläger och frågar man tränarduon är det bara en tidsfråga innan det blir fler.
– Det handlar om att anpassa eleverna inför elitverksamhet, vi har jobbat med detta i åtta år och vi vet att vårt system fungerar. Ett kvitto på det är att vi har flera före detta elever i allsvenska ungdomslag. Klubbar som AIK och BP har varit här och scoutat. Snart kommer den före detta landslagsmannen Erik Edman hit för att se hur vi arbetar. Han ska starta upp en liknande verksamhet, säger Björn Kindlund som startade verksamheten, då tillsammans med Johan Mjällby.