- Parallellt med våra framgångar med elitlaget vill vi nu förstärka vår ungdomsverksamhet och det här är en del av den satsningen, säger Mats Åkerlund som är ordförande i klubben.
Med utgångspunkt från det egna laget Örnarna i Storvreta IBK, där ungdomar med funktionshinder spelar, kommer verksamheten nu att utvecklas på olika sätt. Satsningen bygger på ett samarbete mellan Storvreta, innebandyförbundet, handikappförbundet och Uppsala kommun och blir det första av sitt slag inom innebandyn. Sedan tidigare finns Kim Källström Trophy i Gothia cup och tanken är nu att vi ska få se något liknande i Storvretacupen som därför redan i år kommer att få benämningen Special Olympics.
På sikt hoppas föreningen på deltagande av funktionsnedsatta ungdomar från flera olika länder. Turneringen riktar sig mot bredd- och motionsidrott. Special Olympics är en världsomspännande organisation som bedriver och utvecklar idrottsverksamhet för personer med utvecklingsstörning.
- Vi tycker att det är jätteroligt att Storvreta och Mika Kohonen har tagit initiativ till detta samarbete med oss, säger Jonathan Sandberg, Sports Director på Special Olympics Sweden. I vårt nuvarande samarbete med Gothia cup i fotboll och Kim Källström Trophy så har vi märkt att denna samarbetsform gagnar alla inblandade parter. Vi är övertygade om att detta koncept kommer att locka många föreningar som har innebandy för personer med utvecklingsstörning att anmäla sig till turneringen.
Satsningen som man nu hoppas ro i hamn innebär även andra projekt som innebandy hos särskolor och innebandyfritids för ungdomarna. Innebandyförbundet har redan beviljat anslag via idrottslyftet och ordföranden Lars-Gunnar Tjärnström är positiv.
- Vi vill att innebandy skall kännetecknas av likabehandling och mångfald. Innebandy har förutsättningar att vara och är för många den roligaste idrottsupplevelsen. Jag är imponerad över de initiativ som tagits av Storvreta. Vi kommer med stort engagemang och intresse att följa genomförandet av ett spännande projekt och hoppas att vi skall få nya idéer för att sedan kunna sprida liknande initiativ inom hela Innebandysverige.
För Storvretas del finns det dessutom positiva sidoeffekter när det gäller satsningen. Och då inte bara att världens bästa spelare, Mika Kohonen, blir förevigad utan att spelare nu kan ges möjlighet till arbetstillfällen i den nya verksamhet som klubben nu bygger upp.
Kostnaden för satsningen beräknas till en halv miljon kronor.